Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skillingaryd Centrum

Dramatik när rekordåret 2019 skulle redovisas

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) redogör för allt positivt som har hänt under 2019. Samtidigt förbereder sig Kenth Williamsson (S) på att kritisera.

Annons

Dag för politikerna att debattera årsredovisningen för 2019. Upplagt för thrillerkänsla i bästa Hollywoodstil alltså. …inramat av en världskris.

I den numera invanda ordningen sammanträdde fullmäktige med ett knappt halverat ”krigskabinett” – 22 ledamöter istället för 41. Givetvis på grund av den pågående coronapandemin. För att ingen skulle missa detta inledde kommundirektör Annika Hedvall med att redogöra för läget. Som var i princip vad som sägs från Folkhälsomyndigheten:

– Jönköpings län har inte så stor total smittspridning som befarat. Det är bra för sjukvården, men innebär samtidigt att det kommer att ta längre tid, kanske flera månader, innan vi kan koppla av, vilket utmanar vår hållbarhet.

Sedan var det dags för ekonomichefen, Jörgen Hansson, att bygga upp spänningen genom att berätta om hur ett antal olika nyckeltal har utvecklat sig. Fina siffror för de kommunala bolagen, men kommunen som helhet har dragit på sig höga skulder. Detta efter byggande av äldreboende, flera förskolor och mängder av nya lägenheter, vilket har sänkt soliditeten – andelen tillgångar som är finansierade med eget kapital.

Annons

Annons

– Samtidigt har vi fått mycket pang för pengarna i Vaggeryds kommun under 2019, avslutar han sammanställningen.

Kommundirektör Annika Hedvall inledde årsredovisningsdramat i Skillingehus med att redogöra för läget på coronafronten.

Kvällens huvudkonflikt

Nu är vi framme vid kvällens huvudkonflikt. Den börjar med att Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande, förstärker det positiva i siffrorna och passar på att påminna om annat positivt som har hänt under året:

– Vi har haft en snabb befolkningstillväxt. Folk flyttar hit från andra delar av länet och landet på grund av ett attraktivt läge och jag tror också att man ser oss som en bra kommun.

Samtidigt, påpekar han, har det inte gjorts någon analys om varför det har hänt just nu. En faktor som nämns är byggandet av bostäder och att det har släppts tomter, vilket är en dyr bristvara i stora grannkommunen Jönköping.

Men huvudmotståndaren Kenth Williamsson (S) låter sig inte lugnas. Och siktar in sig på mjukdelarna.

– Ja, det har varit ett rekordår – i investeringar som överskred budget, det är det som har präglat verksamheten. Samtidigt är det nödvändiga investeringar som inte kommer igång, som Sörgårdsskolan som vi var överens om att bygga ut redan för 1,5 år sedan.

Vill ha snabbutredning

Kenths recept är dels att göra en snabbutredning över vad som gick fel med investeringarna och sedan snabbt komma igång med byggen som kan få hjulen att snurra. Dels att öka omfattningen av budgeten så att nödvändiga medel kommer fram.

Annons

– Jag tror att Kenth har hittat 100 olika fel i den här redovisningen. Han kritiserar att investeringarna överskrider budgeten, samtidigt som han är kritisk till att vi inte fortsätter investera! Han helgarderar sig, kommenterar Gert.

Annons

Trots det höga tonläget var det aldrig någon fråga om att inte fastställa årsredovisningen för 2019, vilket också skedde.

Sedan var det dags för kommunrevisionens ordförande, i form av förrförra kommunalrådet Berry Lilja (S), att ge sin bild av läget.

Han berättade att man har gjort fem olika granskningar under året: Däribland planarbetet, kostnaden för den politiska verksamheten – som är bland de högsta i landet – och LSS-verksamheten.

– I dag är det lätt av politiker och tjänstemän att leverera svar till revisorerna, men sedan måste de ju kunna leverera också. Nu vill vi, efter en tid, ha en ny redovisning så vi ser vad som har hänt, avslutar Berry varpå församlingen godkänner redovisningen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy