Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Valborgsfirandet ställs in – då förlorar scouterna sin inkomst

Text

Coronaviruset sätter stopp för det traditionsenliga valborgsmässofirandet runt om i Jönköpings kommun. Därmed förlorar många scoutkårer en viktig inkomstkälla.

– Det är detta vi lever på, så det är oroväckande, säger Hans Sandblad ordförande för Norra Smålands scoutdistrikt.

Förra året var det torkan som satte stopp för många valborgseldar, men i år ställs hela firandet in för att begränsa spridningen av coronaviruset.

Under en presskonferens på måndagen klargjorde inrikesminister Mikael Damberg (S) att förbudet mot allmänna sammankomster över 50 personer gäller även utomhus. Han uppmanade även människor att hitta digitala lösningar för att fira valborg och umgås.

– Jag vill särskilt rikta mig till alla föräldrar. Jag vill att ni ska ta ansvar också för era barn och ungdomar under de här kommande dagarna. Se till att inte bidra till utökad smittspridning, att man förstår att det är en solidarisk handling man nu genomför, sa Mikael Damberg.

Runt om i kommunen hade scoutkårer, hembygdsföreningar och församlingar planerat för tal, körsång, musikkårer och servering, men redan innan dagens presskonferens hade de beslutat sig för att ställa in.

Annons

Annons

Drabbar hårt

Många av valborgsfirandena runt om i kommunen arrangeras av scoutkårer som genom att sälja lotter, anordna tipspromenader, korvgrillning och kaffeservering samlar in en hel del pengar till verksamheten.

– Bortsett från kommunala bidrag är det ju detta vi lever på. Detta drabbar många kårer väldigt hårt, säger Hans Sandblad ordförande för Norra Smålands scoutdistrikt.

Startat insamling

När valborgsfirande och läger ställs in är risken att många scoutkårer går under eller tvingas att höja sina avgifter kraftigt. Nationellt har scoutrörelsen har därför startat en insamling under namnet: ”Rädda Sveriges scoutkårer” där man hoppas att gåvor ska kunna rädda kårerna.

– De som har tufft ekonomiskt och inte kan klara kostnaderna för lokaler eller annat ska kunna söka bidrag från de insamlade pengarna, säger Hans Sandblad.

När läger och valborgsmässofirande ställs in förlorar många scoutkårer en betydande del av sina inkomster. Bild från ett scoutläger på Vik utanför Lekeryd.

Lyssna från balkongen

Hyresgästföreningen på Råslätt har bestämt sig för att ställa om sitt traditionella valborgsmässofirande. På torsdagseftermiddagen kommer Bill och Fia Strachal att hålla konsert utanför Kärrhökens äldreboende och på fredagen uppträder Norrahammars musikkår och Drillflickorna utanför Havsörnens äldreboende.

Annons

– Orkestrarna var ju redan bokade och de har ju omkostnader, så vi ville använda dem för att spela utanför våra äldreboenden, säger Rolf Wennerhag, ordförande hyresgästföreningen på Råslätt.

Han berättar att kommer att kontrollera så att det inte blir några folksamlingar. Istället uppmanas hyresgästerna att gå ut på sina balkonger för att lyssna.

– Vi försöker dra vårt strå till stacken i dessa oroliga tider, sen hoppas vi på att kunna hålla ett traditionsenligt firande nästa år igen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan