Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kommuner får regionpengar till ”Vuxenutbildning för alla”

Vuxenutbildningar ska inte bara ge behörighet utan även vara lockande och roliga. Målen: Fler sökande och fler som slutför utbildningen.

Annons

Hur tillgänglig, och anpassad efter behoven, är vuxenutbildningen? Uppenbart inte tillräckligt eftersom Vaggeryds kommun, Värnamo och Gnosjö har sökt och fått pengar från regionen för att utveckla verksamheten.

Det är regionens nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet som har tagit beslutet att bevilja ansökan om en miljon kronor. Annars kommer pengarna från ett statligt anslag – och förutsätter lokal medfinansiering upp till totalt 20 miljoner kronor.

Vaggeryds kommun är projektägare och Michael Anderberg på Arbetsmarknadsenheten, AME, är den som har skrivit ansökan i samarbete med företrädare från Arbetsförmedlingen i Gnosjö. Värnamo och Gnosjö är samarbetskommuner:

Annons

Annons

– Att det nu är just regionen som har beviljat medel har ett högt signalvärde i den här processen. De har synat projektet och ställt relevanta frågor.

Inte bara de arbetslösa

Projektet handlar om att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden ska hitta till, och lockas av, utbildningarna. Och att de även ska fullfölja dessa så kallade jobbspår. Men det är inte bara de arbetslösa som ska engageras. En annan del handlar om att utbilda näringslivet så att projektet leder vidare till arbetsplatsförlagda utbildningar, med sikte på anställningar.

Förutom deltagarna och näringslivet involveras även Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Som ska vara med och bygga en ny utbildningsmodell.

Sverigedemokraternas representant i den regionala nämnden, Ulf Svensson, tyckte att ansökan skulle avslås med hänvisning till den pågående coronakrisen: Istället bör det ses till arbetsmarknadens utveckling i stort i länet, menade han.

SD-yrkandet röstades ner.

Vaggeryds kommun är projektägare för ”Vuxenutbildning för alla”. Michael Anderberg på AME, Arbetsmarknadsenheten, håller nu tummarna för ett positivt beslut av ESF i juni.

Svenska ESF-rådet avgör

Vad är det för medfinansiering som ska till?

– Det handlar om pengar, men även resurser i form av personal och kursdeltagare, som i det här sammanhanget är värda pengar. I slutänden hoppas vi på ett finansiellt stöd på åtta miljoner kronor från svenska ESF-rådet, berättar Michel Anderberg.

Annons

ESF-rådet sammanträder i juni, då ”Vuxenutbildning för alla” ska ställas mot flera andra projekt. Rådet är en statlig myndighet som sedan 2000 jobbar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet. Uppdraget är att förvalta Europeiska socialfonden och Fonden för dem som har det sämst ställt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy