Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Historisk tipsprunda planeras i Åkers socken

Ola Hugosson är initiativtagaren till tipsrundorna i Korpens och Östbo historiskas regi.

Annons

Redan på lördag och även längre fram i sommar kommer det att anordnas tipsrundor.

– Jag tänkte att det nog finns många som sitter hemma och har tråkigt, säger aktiva pensionären Ola Hugosson.

Vi är på väg att skriva tipspromenader, men får ändra till rundor. För här handlar det inte främst om att använda apostlahästarna för att ta sig runt.

– Det blir nog lite långt eftersom hela rundan är på 3–4 mil. Men man skulle ju kunna cykla …elcykel, eller åka bil, säger Ola.

Här är det Östbo historiska sällskap som har slagit sig samman med Korpen. Motivet är dels att komma ut i friska luften och upptäcka allt vackert som finns utanför villaområdet eller trappuppgången. Dels handlar det om att lära sig mer om kommunens historia.

Annons

Annons

– Vi kommer att sätta tipsfrågorna ovanpå skyltarna som berättar om platsens historia. Svaret på frågorna, som är lätta, kommer sedan att finnas i texten.

Karta och tipslapp kan antingen skrivas ut från webben via Östbo historiskas hemsida, eller så kan man gå till Miliseum i Skillingaryd för att hämta.

Helgens runda passerar bland annat kvarnen med mera i Uljeshult.

Vi har tidigare berättat om skyltarna som sitter uppsatta över hela kommunen. De hänvisar via QR-koder till vidare information på webben. Men för ett tag sedan flyttade materialet från en server till en annan med följden att länkarna ”dog”. Nu, lagom till tipspromenaden, lovar Ola att allt ska fungera som vanligt.

Den första rundan på lördag startar klockan 10 och kommer att ta cyklisterna, bilisterna eller kanske mopedisterna till bland annat den uråldriga ”runstenen” i Gamlegården i Åker. Citationstecknen antyder att dess historia är speciell…

Till den som vinner tipspromenaden utlovas fina priser. Pengar för detta ändamål har anslagits från Korpen plus att det finns pengar kvar från föregående säsong.

Annons

Detta är alltså den första rundan. Planen vid nästa tillfälle, troligen om 14 dagar, är en runda längs Fågelforsleden – längs Lagan alltså.

– Där kan man ju med fördel promenera, liksom på de som sedan planeras på östra och västra lägret, säger Ola Hugosson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy