Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Avsaknad av skyddsutrustning i äldreomsorgen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Varken chefer eller politiker kan undantas ansvar från att se till att det finns skyddsutrustning, skriver insädarskribenten.

Det är fullständig skandal hur våra politikerna hanterar myndigheternas beslut som grundar sig på expertutlåtande att covid-19 är en samhällsfarlig smitta klass 3.

Varken chefer eller politiker kan undantas ansvar från att se till att det finns skyddsutrustning då coronaviruset varit känt i Kina sedan början av januari i år och som i stort sett alla andra pandemier så har det spridits globalt. Därutöver har Socialstyrelsen krävt att kommuner och regioner skall ha beredskapslager. Det här är ett exempel på varför chefer har högre lön för att de har ett ansvar att tillse detta. När det nu inte är gjort skall de bli av med sina jobb eller åtminstone gå ut och jobba eller prya i äldreomsorgen.

Annons

Annons

Att inte bära skyddsutrustning i dessa covidtider när man arbetar med svaga människor och man har brist på personal är synnerligen ansvarslöst, lika mycket som att inte ge våra äldre adekvat vård utan bara morfin vilket gör att de kvävs till döds. Till syvende och sist är det troligen personal som smittat de äldre eftersom de som bor på dessa boenden inte är ute i samhället.

Det är dags att värdera upp arbetet med äldre, både på äldreboende och i hemtjänst. Idag arbetar man fortfarande med lediga timmar mitt på dagen men ändå blir uppbunden från tidig morgon till sen kväll. Man har talat om att ta bort dessa så kallade ”delade turer” ända sedan undertecknad arbetade inom hemtjänsten på 80-talet. På 80-talet kunde man få fyra timmar hos vissa vårdtagare där man hann med att gå på promenad, handla, laga mat, baka och eventuellt städa.

Det var kvalitativ äldreomsorg på den tiden. Idag är det inte de gamla som är problemet utan stressen att inte få vara mer än kanske 15 minuter hos varje vårdtagare (vägrar använda ordet brukare) innan man skall stressa till nästa. Det är ovärdigt. Kommunal måste vara ett av de sämsta fackförbunden som inte lyckats ta bort delade turer och minska stressen i omsorgen. Inte konstigt att man har brist på personal. Facket borde stå på sig om skydd, de kan hävda åldersdiskriminering att de äldre inte får adekvat vård, trots att det troligen är personal som har smittat dom med en dödlig sjukdom.

Varför inte pröva ärendet via domstol ända upp till EU-domstolen.

Arbetsmiljöverket fullständigt dränker företagen med föreskrifter, dessa borde minska till minst hälften och frågan om om de behövs eftersom de inte ens försvarar personal mot ett dödligt virus.

Skamligt att behandla våra gamla på detta sätt som betalat skatt i hela sitt liv

Annons

Annons

Till toppen av sidan