Annons

Annons

Annons

Annons

Mullsjö

Fritt fram att dricka vattnet i Mullsjö igen: ”Inga tecken på bakterier längre”

På fredagsmorgonen togs beslut om att häva kokningsrekommendationen i Mullsjö kommun.

Annons

Nu kan Mullsjöborna dricka sitt vatten igen. På fredagen hävdes rekommendationen om att koka dricksvattnet.

– Det finns inga tecken på att vattnet skulle vara otjänligt, säger Matias Benér, vd på Mullsjö Energi och Miljö AB.

Den 27 april uppmanades invånarna i Mullsjö kommun att koka sitt dricksvatten efter att koliforma bakterier upptäckts. Bakterierna kom från Mullsjö vattenverk och påverkade även Västerkärr i Habo kommun som är anslutna till samma verk.

I närmare två veckor har flera vattenprover genomförts, men bakterierna har ihärdigt funnits kvar i systemen.

På fredagsförmiddagen kom dock besked om att vattnet är fritt från bakterier och därför hävs kokningsrekommendationen. Det var SVT Jönköping först med att berätta.

Annons

Annons

– Vi tog beslutet nu på morgonen. De nya proverna visar att det inte längre finns några bakterier. Totalt har vi gjort tester på fem olika platser, säger Matias Benér, vd på Mullsjö Energi och Miljö, till JP.

Han fortsätter:

– Vi har bland annat gjort omkopplingar i vattenverken och tagit bort en del utrustning som inte fungerade som de skulle. Det är antagligen en rad olika faktorer som gjort att bakterierna bildats från första början.

Vad som orsakat bakterierna är inte fastställt. En utredning är påbörjad och i nästa vecka hoppas kommunen kunna ge svar på den frågan.

Enligt Matias Benér finns det inga tecken på att det otjänliga dricksvattnet gjort många sjuka.

– Jag har hört om två familjer som har blivit magsjuka. Om det beror på vattnet eller inte är omöjligt att svara på. Men några epidemier har det absolut inte varit tal om, säger Matias Benér.

Koliforma bakterier förekommer i tarmkanalen hos djur och människor, men finns också naturligt i jord och vatten. Kräkningar och diarréer är vanliga symptom på att man kan ha drabbats.

Annons

Annons

Till toppen av sidan