Annons

Annons

Annons

Sexhandeln i Jönköping

Insändare
Empatilösa män köper sex av kvinnor utsatta för människohandel

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Paolo Roberto intervjuades i TV4 sedan han ertappats med att köpa sex av en kvinna som kommer från ett av Europas fattigaste länder. Men hur kommer de kvinnor till tals som Roberto och andra sexköpande män utsätter för dessa vidriga brott? Det undrar insändarskribenten.

Media rapporterar om sexköparen Paolo Roberto då han blivit påkommen med att köpa sex av en kvinna som kommer från ett av Europas fattigaste länder.

Roberto är inte ensam om att köpa sex.

Dag efter dag, natt efter natt beger sig män ut på jakt efter en kvinna att köpa.

Männen bryr sig inte om vem hon är, hur hon mår eller vad hans sexköp gör med henne.

Många kvinnor som säljer sex är utsatta för människohandel och ingen kan bry sig mindre om det än en man som köper sex. Han har ingen empati för varför hon behöver ligga där medan han tömmer sig i hennes kropp.

Annons

Att hon troligtvis är tvingad eller driven av extrem fattigdom till att sälja sin egen kropp är ingenting som han reflekterar över.

Annons

Tyvärr verkar dock Paolo Robertos reaktion på att bli ertappad med sexköp vara symptomatiskt för de män som grips.

Simon Häggström, polis specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, skriver ofta på sociala media om männens reaktion på att bli gripna.

Männen har en en enorm ångest över att… bli ertappade.

Dessa män tycker synd om sig själva, sätter sig själva i händelsernas centrum utan någon som helst empati för de kvinnor som de utsätter.

Tv4 är snabba med att ge Paolo Roberto tid att fläka ut sig om sitt mående och hur han ser på sitt eget sexköp.

Samtidigt som han gör det kan jag bara undra hur de kvinnor kommer till tals som Roberto och andra sexköpande män utsätter för dessa vidriga brott?

Sexköp är fortfarande något som många ser som “kittlande” och spännande och har väldigt svårt att ta till sig hur verkligheten för de kvinnor som utsätts egentligen ser ut.

Enligt NMT, Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel, är de vanligaste ursprungsländerna för kvinnor i prostitution i Sverige: Rumänien, Bulgarien och Nigeria.

Kvinnor som kommer från extremt fattiga förhållanden och utsätts av män för vidrigheter som vi knappt kan föreställa oss.

I det patriarkat vi lever i är det extra tydligt vilken fruktansvärd sits kvinnor i världen lever i.

Annons

Vi tvingas ibland till livsval som ingen människa skulle behöva göra, eller blir utsatta för fruktansvärda brott av män utan samveten.

Den förändring jag vill se är att vi slutar ursäkta män som köper utsatta kvinnors kroppar och ser till att kvinnor ses som fullvärdiga människor med rättigheter och med schysta möjligheter att försörja sig.

Straffen för sexköp måste förändras så att den som köper sex får ett kännbart straff och lagen behöver också ses över så att kvinnor som utsatts för brott får rejäla skadestånd och möjlighet att bygga ett nytt liv.

Kukkamariia Valtola Sjöberg, upprörd feminist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan