Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Gustav Juntti
Gustav Juntti: Demokratiska länder har svikit Hongkong

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Ett paket av nya lagar från Peking kommer punktera en av Asiens få demokratiska lungor.

Den årliga Folkkongressen i Peking avslutades med att angripa Hongkongs grundläggande demokrati.

Hongkong är förlorat. Det går inte att dra någon annan slutsats av den senaste veckans händelser. Dels har Folkkongressen, det icke-demokratiska parlamentet i Peking, under torsdagen beslutat att ta fram lagstiftning som förbjuder separatism, terrorism och utländsk inblandning. I Kina tolkas alla försök att skapa demokrati som något av dessa brott.

Samtidigt har den lagstiftande församlingen i Hongkong (LegCo), under stort tumult, gått vidare med lagstiftning som förbjuder ”vanära av nationalsången” – Kinas, det vill säga. De flesta Hongkongbor brukar i dag öppet bua när ”De frivilligas marsch” spelas.

Annons

Annons

Dels har USA meddelat att Hongkong kan förlora sin särskilda handelsstatus som gavs territoriet i en amerikansk lag från 1992. Detta eftersom en ny lag från 2019 stipulerar att Hongkong måste uppfylla en rad krav, bland annat om mänskliga rättigheter, för att räknas som fritt och oberoende från Kina.

Enligt den nya lagen, som USA nu anser att Hongkong bryter mot, ska en årlig utvärdering av territoriets demokratiska ställning göras. Överträdelser resulterar inte i direkta sanktioner, men betyder att USA kan vidta en rad åtgärder.

Experter menar att amerikanska bolags exporter av teknologi till Hongkong lär försvåras, precis som i dag är fallet för handel med Kina. Och juridiska avtal om utelämning mellan Hongkong och USA kan hävas. När Kina underminerar Hongkongs oberoende rättsväsende är det rimliga åtgärder.

Dock krävs Trumps namnunderskrift på en exekutiv order för att upphäva den särskilda handelsstatusen till fullo. Dit kan inte USA gå eftersom man då förlorar mycket av det inflytande i regionens ekonomiska och politiska utveckling. Det skulle även drabba många stora amerikanska företag hårt vilket Trump historiskt sett inte velat göra.

Annons

USA:s internationella agerande är däremot inte trovärdigt. Det är inte mer än några månader sedan president Donald Trump beskrev sin kinesiske motpart Xi Jinping som sin ”vän” och sa sig stå med diktatorn – även om han hade sympatier för Hongkongs befolkning. Tyvärr är det internationella samfundet helt handfallet gentemot Peking och Hongkong.

Annons

Sedan protesterna i Hongkong bröt ut för ett år sedan har utrikesminister Ann Linde (S) besvarat fyra frågor och en interpellation av riksdagsledamöter om regeringens position. Varje gång har Linde hänvisat till EU:s gemensamma hållning.

Givetvis är EU en plattform som skänker tyngd åt uppmaningar och fördömanden. Men EU konsumeras just nu av en intern politisk diskussion om det ekonomiska räddningspaketet efter coronakrisen som är på väg att omforma unionens roll och framtid.

Dessutom har en skandal skakat den diplomatiska kolossen. Högt uppsatta tjänstemän vattnade ur en officiell rapport om kinesisk propaganda om corona – efter upprepade hot från Kinas diplomater om att inte släppa rapporten.

Annons

Att EU självcensurerar efter Kinas påtryckning är makalöst dåligt, och precis tvärtom vad som behövs för att mota bort den auktoritära regimen från att blanda sig i fria samhällens förehavanden, vare sig de ligger i Europa eller runt Hongkongbukten.

Ingreppen i Hongkongs oberoende är ett svar på förra årets utdragna protester i staden. En rad framträdande och Pekingvänliga politiker i staden har uttryckt att LegCo saknar "kapacitet och politisk vilja" att genomdriva de ändringar i säkerhetslagstiftningen som Peking velat se sedan 1997 då Hongkong övertogs från Storbritannien.

Annons

Det tolkades i Fastlandskina som att man tappat kontrollen över parlamentet. Inför valet till LegCo, som ska ske i september, fruktar man en ytterligare försvagning av sitt grepp. Därför meddelade Peking att den nya säkerhetslagen ska drivas igenom före valet. Det visar hur djupt skakat etablissemanget är av demokratiprotesterna.

På kort sikt väntar nya protester i Hongkong. På längre sikt lär territoriet, som en av få demokratiska lungor i Asien, punkteras. Det är ett stort svek av det fria internationella samfundet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan