Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Organiserad testning av prostatacancer kommer att införas

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till Samuel Godrén (SD) i JP den 18 maj.

Region Jönköpings län håller tillsammans med Region Kalmar län och Region Östergötland på att ta fram arbetssätt för hur det går att införa organiserad testning av blodprov för att kolla PSA-värden. Syftet är att kunna upptäcka cancer i ett så tidigt skede som möjligt. Målet är att på sikt minska dödligheten i prostatacancer och samtidigt minska risken för överdiagnostik och överbehandling av cancer utan klinisk betydelse.

Annons

Annons

Socialstyrelsen rekommenderar att hälso- och sjukvården inte bör erbjuda screening för prostatacancer med enbart PSA-prov. Anledningen är att många män i åldern 50-70 år då skulle riskera att få en cancerdiagnos trots att deras cancer aldrig skulle utvecklas till en allvarlig sjukdom. Samuel Godrén och SD går alltså emot Socialstyrelsens rekommendationer och vill utsätta länets invånare för risker. Enligt Socialstyrelsen är det betydligt fler män som behandlas i onödan efter PSA-prov än de som botas från en livshotande cancer. Behandlingen ger ofta biverkningar i form av urinläckage och försämring av erektionsförmågan.

Organiserad testning av prostatacancer är rätt väg att gå och kommer att införas. Tyvärr har coronapandemin gjort att arbetet har stannat av något. När allt återgår mer till det normala kommer Region Jönköpings län arbeta hårt för att upptäcka farlig cancer så tidigt som möjligt.

Rachel De Basso (S)

Martin Nedergaard-Hansen (BA)

Koalition för Region Jönköpings län

Annons

Annons

Till toppen av sidan