Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Debatt
Debatt: Jönköping Airport måste räddas

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hela regionen riskerar en katastrof om Jönköpings flygplats försvinner. Region Jönköping och staten måste ta ett större ansvar för den kritiska infrastrukturen, skriver Angelica Lundberg (SD) och Eric Westroth (SD), riksdagsledamöter för Jönköping.

Att flyget befinner sig i en kris har knappast undgått någon. Nu höjs återigen röster för att lägga ner Jönköpings flygplats. Detta vore en katastrof inte bara för både Jönköping utan hela regionen.

Flygplatsen tjänar en viktig roll för transport av både människor och gods. Det gör regionen mer attraktiv för invånarna, bidrar till ökad turism och fyller den livsviktiga funktionen som samordningsplats i kristid.

Annons

Annons

Jönköpings flygplats är mer än en flygplats för den som vill åka på chartersemester. Här landar dagligen fraktflyg med leveranser till regionens företag. Hit kommer ambulansflyg med organ för transplantationer och här övar försvarsmakten.

Flygplatsen är även karantänsflygplats och har en flygskola som utbildar nya piloter. När vi inte har viruspandemi går dagligen affärsresor till olika destinationer i Sverige och världen – vilket bidrar till utveckling och främjar hela Jönköpings län.

Detta är viktigt att ha i åtanke när vissa stirrar sig blinda på enskilda kostnader. Inkomstbortfallet under pandemin har slagit hårt mot en verksamhet som redan tidigare hade svårigheter med finansiering. Vänsterpartiet i Jönköping ser detta som ett gyllene tillfälle att på ideologiska grunder lägga ner hela verksamheten – vi ser det som ett tillfälle att rädda det lokala flyget.

Om det är något vi insett under coronakrisen är det att vi måste förbereda oss för det värsta. Skulle vi åter igen hamna i en situation där flygplatserna stängs ned innebär det att samhällsnödvändiga transporter med största sannolikhet blir allvarligt begränsade. Om vi ska kunna agera snabbt när det värsta sker måste flygplatserna hållas öppna för brandflyg, ambulansflyg, polis och försvar.

Hur löser vi då finansieringen? Hur räddar vi flygplatsen? På andra håll i landet, bland annat i Kalmar, har regionen gått in och tagit över delar av ägandeskapet. En rimlig lösning då övrig kollektivtrafik redan ligger under regionens ansvar.

Annons

Annons

Vi ser inga hinder för en liknande lösning här i Jönköping men framförallt måste staten ta ett större ansvar för den viktiga flyginfrastrukturen. Nu är det dags att ledande politiker visar framfötterna och räddar flyget i Jönköping.

Angelica Lundberg (SD)

riksdagsledamot, Jönköping

Eric Westroth (SD)

riksdagsledamot, Jönköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan