Annons

Annons

Annons

Centrala Öster

Stort va-arbete påverkar museet i höst

Text: 

Det är ett nödvändigt arbete men riskerar att drabba både ekonomi och personal hårt. Snart drar storrenoveringen av vatten- och avlopp i länsmuseet i gång. Trots att kostnadsfrågan fortfarande inte är löst.

– Det är blir en omfattande kostnad samtidigt som vi kommer sakna tillgång till en av våra utställningslokaler, säger Johan Gärskog, museichef.

Liselotte Munther, enhetschef och ansvarig för konstarkivet och enhetschefen Olof Olausson, framför en del av konsten som räddades vid vattenläckan på Jönköpings länsmueum i våras. Nu ska andra föremål snart flyttas på museet.

Länsmuseet i Jönköping invigdes i mitten av 1950-talet. Nu är det dags för stambyte av vatten- och avloppssystemet.

– Den tekniska livslängden är uppnådd, säger Kenneth Dahlros, områdesförvaltare, Jönköpings kommun.

Det är uttjänta rör och ledningar som ska bytas ut och därtill ska det göras sedvanligt underhåll, som målning och att ordna med belysning.

– Vi sanerar även lite asbest, det finns alltid lite asbest i sådana här gamla kåkar, säger Kenneth Dahlros.

Johan Gärskog tog nyligen över rodret för museet efter tidigare museichefen Sergeri Muchin, nu har han fått frågan om flyttkostnaden i knät "Både ekonomi och personal drabbas hårt" säger han.

Annons

Annons

"Återigen stänga"

Men i källaren förvaras kulturhistoriska föremål som nu måste flyttas till en av museets utställningslokaler istället.

– Vi har ingen ersättningslokal, det är svårt att hitta en lokal med rätt fuktighet och de måste stå i ett säkert och bra klimat, så vi blir tvungna att återigen stänga en utställningslokal, säger Liselotte Munther, enhetschef dokumentation, samling och publika aktiviteter på länsmuseet.

Det här kommer påverka de utställningar som var tänkta att visas i den utställningslokal som nu blir förvaringslokal istället, men i övrigt kommer hösten och vinterns utställningar att visas som vanligt.

– Den här våren har det varit väldigt mycket saker som hänt. Det tyder väl på att huset börjar bli gammalt, säger Liselott Munther.

Det var nämligen inte länge sedan personal på museet fick rädda tavlor undan en översvämning. Nu är tavlorna tillbaka där de brukar vara och ett system för att varna för nya vattenläckor på plats.

Det nya va-arbetet påbörjas i augusti och fortsätter sedan året ut. Därefter blir det ytterligare arbete i februari och mars nästa år.

"Omfattande kostnad"

Men att flytta kulturhistoriska föremål är inte som att flytta vanlig föremål, det krävs både expertis och försiktighet. I slutet av april rapporterade JP att tekniska och länsmuseet inte var överens om vem som skulle betala flytten.

Annons

Trots att datum för arbetet nu är satt, är parterna fortfarande inte överens. Tidigare länsmuseets chef Sergei Muchin uppskattade flyttkostnaden av föremålen till 600 000 kronor. Nya museichefen Johan Gärskog, befarar att det kan bli dyrare än så.

Annons

– Det är blir en omfattande kostnad samtidigt som vi kommer sakna tillgång till en av våra utställningslokaler, både ekonomi och personal drabbas hårt, säger Johan Gärskog.

Viktigt komma i gång

Han kommer nu ta upp frågan under museets styrelses nästa beredningsskott, för en diskussion om hur museet ska hantera frågan.

Om det här kommer lösas innan arbetet dragit i gång är oklart.

Men Kenneth Dahlros anser att det är viktigt att renoveringen snart påbörjas

– Ett planerat arbete är alltid bättre än ett akut arbete. När det blir akuta åtgärder blir det alltid dyrare, säger han.

Fotnot: JP har sökt Thomas Bergholm, teknisk direktör, för en kommentar om hur kommunen ser på kostnadsfrågan för flytten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan