Annons

Annons

Annons

ledare borgerligBadhusmiljonerna

Ledare: Att skippa gym och relax i Rosenlundsbadet borde vara självklart

Det är inte en kommunal kärnuppgift att låta medborgare simulera en utomlandsvistelse. Politikerna saknar rätt perspektiv på hur de ska använda skattemedel.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Med tanke på summorna som diskuteras verkar Jönköpings politiker vilja bygga ett paradis på Rosenlund.

Bild: Robert Eriksson

Annons

220 miljoner kronor. Så mycket kan Jönköpings kommun spara på att renovera Rosenlundsbadet i stället för att bygga ett nytt (JP, 19/5).

Det lutar dock åt ett nybygge där bara det nödvändiga är med, enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C). I så fall går det att göra en rad besparingar vilket partierna ombeds lämna in synpunkter på före sommaren.

Det är bra att kommunen vill hålla nere kostnaderna. Men det är märkligt hur politikerna menar att det krävs utdragna diskussioner kring dessa besparingar. De är tämligen enkla att svälja.

Annons

Annons

Relaxavdelningen med bubbelpool, bastu och spa är inte en rimlig investering givet kostnaden på 50 miljoner kronor. Det är inte en kommunal kärnuppgift att låta medborgare simulera en utomlandsvistelse.

Att göra byggnaden mer kompakt – kvadratisk i stället för rektangulärt – innebär att lokalen utnyttjas mer effektivt. Det kan varken partier eller väljare vara emot, vilket spar mellan 60 och 120 miljoner kronor.

Att ta bort gym och konferenslokaler sänker kostnaden med 55 miljoner. Att 12 000 kommunanställda i dag har personalerbjudande på nuvarande badets gym är inte ett bra argument för att bygga ett nytt. Det finns gott om privata alternativ att välja bland i och runt Jönköping.

Dessa tre val sparar mellan 165 miljoner och 225 miljoner kronor. Ytterligare fem till tio procent kan sparas på att byta från totalentreprenad till delad entreprenadform. Då är kostnaderna plötsligt i linje med renoveringssumman. Det ger två bra konsekvenser.

Dels kan det nuvarande badet hålla öppet medan ett nytt byggs. Dels behöver kommunen inte prioritera bort utökade publikplatser för att möta kraven på SM-tävlingar.

Jönköpings simsällskap (JSS) inte bara är en av Sveriges ledande simklubbar, utan också en viktig aktör för att kommunen ska kunna ge simundervisning och barnidrott åt fler. Att ge JSS chansen att anordna SM-tävlingar i det nya badet vore en fin gest.

Badhussituationen i Jönköping är ansträngd. Såväl Attarpsbadet som badet i Norrahammar genomgår just nu renoveringar – som båda har försenats (JP, 27/5). För det sistnämnda projektet avsattes 21 miljoner (JP, 29/1). Men anbuden som kom in var för höga så nu görs upphandlingen om för att pressa priserna. Det är naivt.

Annons

Annons

Enligt en ny studie från KTH kostar en genomsnittlig renovering av en badanläggning i Sverige 40 miljoner kronor, medan ett nybygge i snitt går på mellan 200 och 400 miljoner.

Kan Jönköping verkligen renovera i Norrahammar för 20 miljoner mindre än övriga landet? Och hur kan kommunen lyckas bygga tre gånger dyrare än snittet, trots alla besparingar? Med flera stängda bad slits de som är öppna än mer, vilket minskar utrymmet att lägga på Rosenlundsbadet ytterligare. Varje besparing är därför än viktigare.

Det finns dock ett perspektiv som saknas i politikernas diskussion: det privata. En femtedel av landets badhus drivs i privat regi. Kommunen köper in sig hos en entreprenör som bygger och driver badhuset. Det gör att kommunen i decennier har stenkoll på sina kostnader för badhus. I Kristinehamn, Sollefteå, Vallentuna, Södertälje och Tyresö är denna modell igång.

Enligt KTH-studien finns de största besparingarna inom energiåtgång och drift. Studien liknar badhus mer vid byggnader för processindustrier än vanliga byggnader. Att alla svenska kommuner själva ska äga expertisen att driva sådana komplicerade lokaler är osannolikt, eller osannolikt dyrt. Bättre att köpa en tjänst från specialister.

Svenska kommuner har en lång och negativ historik över kraftigt växande prislappar för stora prestigebyggen av badhus. Samtidigt tycks inget styre i någon kommun någonsin ha budgeterat för de renoveringar som dagens bestånd står inför. Bättre kostnadskontroll och färre skrytbyggen vore en bra sak att ge Jönköpings skattebetalare, utöver ett nytt badhus.

Ledarredaktionen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan