Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: Stor vårdskuld att betala av för Region Jönköping

Det uppdämda behovet av vård blir allt större i coronapandemins spår. Till hösten kan det handla om tusentals uppskjutna operationer, skriver Karin Liljeblad, näringspolitisk expert sjukvård, Vårdföretagarna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I september kan över två tusen uppskjutna operationer i Jönköpings län behöva betas av, skriver Karin Liljeblad. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT.

Bild: TT

Annons

När pandemin börjar klinga av kommer det finnas ett uppdämt behov av vårdinsatser bland Region Jönköpings patienter. Vårdskulden blir allt större.

Utifrån Sveriges kommuners och regioners data har vi jämfört antalet genomförda operationer och andra åtgärder under mars och april i år med samma månader 2019. Under dessa två månader opererades cirka 1 120 färre patienter. I april gick antalet operationer ner med hela 43 procent.

Inom gynekologin fick under april 57 procent färre kvinnor hjälp med nödvändiga behandlingar. Antalet som fick kirurgisk vård, mer än halverades. Störst var nedgången inom ortopediska åtgärder med 73 procent färre operationer. De som väntar på operation måste så fort som möjligt få den vård de har rätt till.

Annons

Om volymen operationer fortsätter att vara lika låg som i april kan det i september vara upp till 2 215 patienter i regionen som har fått sin behandling uppskjuten. Till det ska läggas andra patientbesök som skjutits på framtiden.

Annons

Om sjukvården i regionen från september och framåt skulle lyckas öka sin kapacitet med 15 procent mot den normala kommer det att ta 8 månader att arbeta bort vårdskulden. Om vårdkapaciteten ökar med 5 procent riskerar det att ta 2 år och 3 månader.

Till det ska läggas att vården under lång tid framöver påverkas av fortsatt behov av vård till patienter som insjuknar i Corona, med långa vårdtider och omfattande rehabinsatser. Vi befarar att det kommer att ta lång tid innan vården kan öka sin kapacitet påtagligt. Det finns risk att patienter kommer att fara illa.

Vi är ödmjuka inför det faktum att det är en stor utmaning som sjukvården har framför sig. De privata vårdgivarna kan och vill vara regionens partners i det arbete som väntar. Vårdföretagarna vill peka på sex möjligheter för regionen att öka vårdkapaciteten: 

En plan för att börja ta hand om vårdskulden. ​Planen bör tas fram tillsammans med verksamheten i egenregi samt privata vårdgivare så att resurserna i sjukvårdssystemet i sin helhet kan nyttjas optimalt. 

Upphandla snabbt ökad vårdkapacitet​. Öka vårdvolymen hos vårdgivare som regionen redan har avtal med.

Nyttja vårdvalens möjligheter till ökad vårdkapacitet​. Vårdval ger regionen en större möjlighet att snabbt öka vårdvolymerna i specialistvården. Ett LOU-upphandlat avtal innehåller takvolymer och storleken på inköpen i avtalet ska anges i både värde och kvantitet. I vårdvalsavtalen finns inga sådana tak utan vårdgivarna kan öka vårdvolymerna utifrån sin möjliga kapacitet. ​

Annons

Annons

Fortsätt bejaka utvecklingen av digifysisk vård​. Under krisen har vi sett en snabb utveckling av digitala vårdkontakter hos både privata och regionala mottagningar, som underlättat för patienter som inte har kunnat besöka mottagningen fysiskt. Krisen har visat att det går att bedriva vård med digitala verktyg. ​

Ge patienten rätt att söka också slutenvård över regiongränserna​. Regleringen i patientlagen om att patienter kan söka vård i annan region omfattar endast öppenvård. Detta bör ses över. ​​

Satsning på 1177 för att underlätta för patienten att få vård snabbare​. Gör en informationssatsning via 1177 om möjligheterna att fritt välja öppenvård.​

Den privat drivna sjukvården finns vid Region Jönköpings sida och vill bidra till att ge patienterna den vård de behöver. Låt oss börja betala av vårdskulden tillsammans.

Karin Liljeblad

näringspolitisk expert sjukvård, Vårdföretagarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy