Annons

Annons

Annons

Streamingfestivalen 2020

Grande Royale vill växla upp: ”Vi blev för mjuka”

Den inställda utlandsturnén ledde till ett nytt album.
Nu vill Jönköpingsbandet Grande Royale hitta tillbaka till sina rötter - och längtar efter ”overkligheten.”
– Nu är det rivigare än någonsin, säger gitarristen Andreas Jenå.
Men först väntar en efterlängtad akustisk spelning på musikfestivalen #supportyourlocal.

Text: 

Rockbandet Grande Royale är i princip färdiga med ett nytt album och längtar efter att få ge sig ut på turné igen. Från vänster: Samuel Georgsson (bas), Gustav Wremer (sång och gitarr), Andreas Jenå (gitarr) och Johan Häll (trummor).

Bild: Jesper Lehto

Annons

Det har hänt en hel del sedan bandet bildades för sju år sedan. Efter fyra album, skivkontrakt och flera utlandsturnéer har Grande Royale hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet.

– Det första målet var att få gig på typ Bongo. Sedan fick vi lite fler spelningar i Sverige och märkte att det var riktigt roligt att spela, säger Andreas Jenå som, tillsammans med Gustav Wremer, varit med i bandet sedan starten.

När bandet släppte sitt tredje album, "Breaking News", för tre år sedan så tog det fart på allvar. Albumet producerades av Nicke Andersson från Hellacopters och ledde till att flera dörrar öppnades.

– Det gav en skjuts när vi hade ett skivbolag som släppte skivan. Den genre som vi spelar är jätteliten, men vår musik spred sig, framför allt i Spanien. Nu är det lättare att komma ut och spela.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Sedan dess har det blivit flera Europaturnéer, och det är utomlands som bandet trivs bäst.

– Jag tror att många band är ganska trötta på den svenska scenen. När ett band går på scenen i Sverige, så går folk snarare därifrån och ut på uteserveringen för att prata och kröka. Det är lite den känslan jag har, säger Andreas Jenå.

– Men man ska inte bara spy en massa skit över Sverige. Sofiehof i Jönköping är till exempel jättebra, tillägger Gustav Wremer.

Coronapandemin har dock lett till grusade turnéplaner för bandet. Senast Grande Royale spelade inför publik var i november förra året, på en rockklubb någonstans i Spanien.

Och visst saknar bandet livet på turné.

– Det är alltid lika kul att sätta sig på planet eller båten, ta en öl och känna att: nu är det in i "overkligheten" igen. Det är jävligt kul. Vi försöker inte leva upp till alla myter som finns runt rockband, men visst är det kul att dra iväg, säger trummisen Johan Häll.

Istället har bandet kunnat fokusera helt och hållet på att skapa ny musik. Ett nytt album är i princip klart.

– Det som vi har spelat in nu låter mer som oss, säger basisten Samuel Georgsson.

Senaste albumet, "Take It Easy", släpptes förra hösten och bjöd på ett nytt "sound". Musiken var mer melodisk och tempot skruvades ned.

– Vi blev för mjuka. Det är inte så vi låter på scen, säger Gustav Wremer.

Annons

– Varje platta lever sitt liv och den var rätt just då, men detta känns mer rätt just nu, säger Samuel Georgsson.

Till senaste albumet tog Gustav Wremer över rollen som sångare, efter att Hampus Steenberg lämnat bandet. Nu känner han sig mer bekväm i sin nya roll.

Annons

– I början kändes det surt. För jag gillar verkligen att spela gitarr och solon, men det har man fått skära ned på nu. För det är väldigt svårt att spela gitarr och sjunga samtidigt. Men nu tycker jag bara att det är skitkul och jag är jättestolt över den här plattan.

– Nu är det rivigare än någonsin, säger Andreas Jenå.

Men innan bandet får riva upp en rockscen igen väntar en avskalad spelning på Asecs och musikfestivalen #supportyourlocal, som hålls 29-30 augusti och livesänds gratis på vår sajt.

– Det blir akustiskt och några nya låtar. Lite vackrare, men ändå lite tufft. Så tufft det kan bli. Det blir nog ett gig som ens mor skulle uppskatta mer, säger Gustav Wremer.

Inbäddat innehåll

Vi spelar på streamingfestivalen:

Faith Kakembo

Johan Leidefors

Grand Royale

Högt i tak

Jennifer Boström

Annons

Delingo

Live In Color

LECC

Annons

Abe Adwar

Trapptoner

Tiffany Lorentz

Annielle

Karl Martindahl

Spring City

Bild: Jesper Lehto

Bild: Jesper Lehto

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan