Annons

Annons

Annons

Streamingfestivalen 2020

TV: Träffa sjukvårdstrion som vill sprida glädje till hjältarna på Ryhov: ”Vi har fått en otrolig respons”

När läget inom sjukvården var som tuffast under pandemin bestämde sig trion för att göra något.
Efter ett arbetspass slog de sig ned i ett trapphus på Länssjukhuset Ryhov för att spela in musik till sina kollegor. Det blev en omedelbar succé.
– Folk har verkligen engagerat sig och gett mycket kärlek, vilket har varit fantastiskt kul, säger Matilda Adolfsson som sjunger i "Trapptoner".

Text: 

Inbäddat innehåll

– Då kunde vi inte ses och spela som förr, säger Matilda Adolfsson, som sjunger i bandet.

Men trion kände att det fortsatt fanns ett behov av musik.

- Dels var det lite för vår egen skull, för vi tycker om att spela och sjunga. Sedan kände vi också att vi kunde göra något för att försöka sprida glädje och pepp till våra kollegor med vår musik, säger Matilda.

Trion slog sig nedan i ett trapphus med två gitarrer och spelade in en cover på låten "Valborg" av Håkan Hellström, i samband med just valborgshelgen.

Annons

– Många kände redan då att man kunde behöva lite stöd och få tänka på andra saker. När många jobbar otroligt hårt för att lösa den akuta krisen är det också viktigt med mental avlastning, säger Jan Thollander.

Annons

Videoklippet lades ut på sociala medier och fick stor spridning.

Trion Matilda Adolfsson, Jan Thollander och Sven Lagerberg (här representerad av dockan i mitten) började sjunga och spela in för att skänka lite positivitet till de inom vården som har kämpat under coronapandemin.

- Sedan växte det utifrån den reaktion som vi fick. Vi hade inte förväntat oss alls att folk skulle tycka att detta var något speciellt. I och med den fantastiska respons som vi fick så fortsatte vi.

Matilda Adolfsson lägger till:

- Vi har fått en otrolig respons. Folk har verkligen engagerat sig och gett mycket kärlek, vilket har varit fantastiskt kul.

Sedan dess har det blivit flera korta videoklipp med egna tolkningar av kända låtar. Alla är inspelade i trapphus på Ryhov och med musik i avskalad form. Idén med att spela in i trapphus föddes av Sven Lagerberg som tyckte att akustiken och känslan som miljön gav hade något speciellt.

- Vi tog spontant ett trapphus, en vanlig iphone och spelade in med ett litet mobilställ. Det är helt naturligt ljud och det blev förvånansvärt bra, säger Jan Thollander.

Trion hoppas, och tror, att fler än kollegorna i vården kan finna ett värde i deras musik.

– Många i samhället kämpar på olika sätt. Vi är bara en liten del, som förstås har jobbat väldigt hårt, men det är många ute i samhället som på olika sätt har satts under press och har det tufft.. Man kan ha förlorat nära och kära, eller förlorat jobbet, och kämpar med det. Dem vill vi fortsätta verka för. "Trapptoner "kanske kan föra deras talan, eller i alla fall få dem att ha en viss igenkänningsfaktor när de hör musiken i den här miljön. I trapphus, under enkla förhållanden och med vacker musik, säger Jan Thollander.

Annons

Annons

Den lovande starten har gett mersmak och i framtiden vill de gärna utveckla konceptet. Kanske med en "trapphusturné", berättar Jan Thollander.

Trion jobbar själva inom vården.

– Vi tar nog det lite som det kommer. Men vi har fått lite erbjudanden om spelningar och är öppna för förslag.

I slutet på augusti ska de dock lämna trapphusen på sjukhuset och spela inför en ny publik. Trion ska göra en spelning på musikfestivalen #supportyourlocal som hålls 29-30 augusti och livesänds gratis på vår sajt.

– Det ska bli jättekul. Vi ska bara göra vår grej och jag tror att akustiken på A6 passar vårt koncept, säger Matilda Adolfsson.

Inbäddat innehåll

Vi spelar på streamingfestivalen:

Faith Kakembo

Johan Leidefors

Grand Royale

Högt i tak

Jennifer Boström

Delingo

Live In Color

LECC

Abe Adwar

Trapptoner

Tiffany Tallåker

Annielle

Karl Martindahl

Spring City

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan