Annons

Annons

Annons

Stora skillnader mellan skolorna

Skolresultat hemligstämplas – så påverkas skolor, föräldrar och elever: ”Djupt oroade”

Från och med denna vecka kan du som skolelev eller förälder inte längre kolla upp betyg eller antal behöriga lärare på olika skolor. Nu hemligstämplar Skolverket all sådan statistik på lokal nivå.

På Bäckadalsgymnasiet anser gymnasiechef PO Johansson att detta kan leda till svårigheter för skolor att ta hjälp av varandra när de vill förbättra sig.

– Det blir svårt när man inte vet var kunskaperna finns, säger han.

Text

Bäckadalsgymnasiet har tagit hjälp av statistik för att hitta skolor som de kan lära av för att utveckla sin egen verksamhet, något som inte längre kommer att vara möjligt. Arkivbild

Bild: Peter Gustafsson

Annons

Skolverket har länge tillhandahållit statistik från skolor gällande exempelvis betyg, antal elever och behöriga lärare på såväl riks- som lokalnivå. När Statistiska Centralbyrån (SCB) förra året såg över sin sekretesspolicy gjordes dock bedömningen att sådana uppgifter kan betraktas som affärshemligheter när det gäller friskolor, därför lämnades uppgifterna inte ut, med hänvisning till sekretesslagstiftningen. Kammarrätten gav SCB rätt, och domen har nu vunnit laga kraft.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på jp.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan