Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin i Jönköping

Skärpta råd för Jönköping – här är fem råd Jönköpingsborna ska följa

Coronaråden skärps i Jönköping.

Från och med i dag, tisdag, införs lokala allmänna råd i länet.

– Jag vill inte höra talas om en ökad smittspridning på grund av fester, shopping, semesterresor, större middagar eller bilträffar på Asecs, säger regionrådet Mia Frisk.

Annons

De allmänna coronaråden i Halland, Örebro län och Jönköpings län skärps på grund av en ökad smittspridning, meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff på tisdagen.

Det handlar bland annat om att invånarna ska avstå från fysisk kontakt med folk de inte bor med, avstå kollektivtrafik där trängsel kan uppstå och arbetsgivare måste se till att de som kan jobba hemifrån också gör det.

LÄS MER: Över 20 coronapatienter för fjärde dagen i rad

Samtidigt införs nya regler på att fler än åtta personer inte får sitta vid samma bord på restauranger.

Annons

– Läget är mycket allvarligt. Det vi gör nu kommer få skillnad för vilken sorts julfirande vi ska ha, sa Stefan Löfven på pressträffen.

Annons

Det har under den senaste veckan skett en kraftig ökning i antalet bekräftade coronafall i Region Jönköpings län – samtidigt som allt fler coronasmittade behöver sjukhusvård i länet.

Folkhälso­myndigheten har, i samråd med regionens smittskyddsläkare samt Länsstyrelsen i Jönköpings län, därför bedömt att det är nödvändigt att börja tillämpa lokala allmänna råd i länet.

– Vi smittspårar intensivt och de lokala råden är utformade efter var vi ser att smittan sprids mest. Vi behöver framför allt undvika sammanhang där många personer samlas, till exempel inomhusmiljöer som köpcentrum, badhus och gym. Vi behöver också undvika fester och andra sammankomster, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

Regionrådet Mia Frisk (KD) fyller i:

– Du måste ta ditt ansvar för att minska smittspridningen. Jag vill inte höra talas om en ökad smittspridning i länet på grund av fester, shopping, semesterresor, större middagar eller bilträffar på Asecs, säger hon.

Landshövding Helena Jonsson säger att vi riskerar att stå inför en liknande situation som i våras, med en ännu större samhällspåverkan, om vi inte gör något för att vända på trenden.

– Nu krävs det en riktig förändring av vårt beteende i samhället och det är allas personliga ansvar att få stopp på smittspridningen. Ta inga risker, följ råden och skydda dig själv och dina nära och kära från att bli allvarligt sjuka, säger Helena Jonsson.

Annons

Annons

De skärpta råden gäller till och med den 24 november, men kan komma att förlängas.

LÄS MER: ”Den yngre generationen ser inte allvaret”

Här är allmänna råden som ska tillämpas i Jönköpings län:

√ Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

√ Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

√ Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

√ Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheten erbjuder digitala alternativ.

√ Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Källa: Regionen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy