Annons

Annons

Annons

Habo

Minskad kompetens bromsar innovationskraften och utvecklingen av industrin i länet: ”det drabbar oss”

Komplexiteten inom industrijobben ökar samtidigt som kompetensen minskar. För få ungdomar väljer industriteknisk utbildning.
— Det får inte bara konsekvenser på produktiviteten utan för hela innovationskraften och utvecklingen av industrin i vår region, säger Annika Cederfeldt på Handelskammaren.

Text

Edvin Frankner som går sitt andra år på gymnasiet och är lärling på Bh svets tycker att synen på industrijobben måste ändras. ”Man ska visa att industrin inte är så mörk som den var för många år sedan, det är massa fönster och det är ljust. Man kan komma långt inom branschen utan att gå högskolan och plugga ihjäl sig.”

Bild: Amanda Forslund

Annons

Med automatisering och robotisering har de enklare jobben inom industrin försvunnit. Idag väljer endast 1,6 procent av rikets ungdomar industriteknisk utbildning samtidigt som en av de största arbetsgivarna i Jönköpings region är industrisektorn, enligt Handelskammaren. Det innebär att det finns ett stort glapp mellan antalet elever som väljer industriteknisk utbildning och behovet av kompetens inom industrin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan