Annons

Annons

Annons

Annons

Kärnekulla förvandlar Habos framtid

Den bördiga åkerjorden på Kärnekulla blir till en ny åker

Matjord är en begränsad resurs i Sverige. Därför flyttas nu matjorden på Kärnekulla till en plats där jorden blir till en ny åker.
— Jorden måste ändå flyttas, då tycker vi att om jorden ändå är uppe på en lastbil så kan man köra upp och lägga den här så fortsätter vi att odla på den, säger Bengt Johansson, delägare av Bränninge Gård.

Bengt Johansson har flyttat åkermark innan. 2013 testade de att ta ner skog och lägga ut matjorden där. ”Det odlar vi på idag och det fungerar jättebra”, säger Bengt Johansson, delägare av Bränninge Gård.

Bild: Amanda Forslund

Annons

2014 köpte Bränninge Gård 50 procent av Kärnekulla tillsammans med två andra entreprenörer. De arbetade fram en detaljplan för cirka 700 lägenheter samt skola och handel på området. 2019 sålde de Kärnekullaområdet till Tosito. Istället för att låta matjorden, som tidigare utgjorde näringen till ett rapsfält, gå till spillo, när det nya bostadsområdet skulle byggas, har lantbrukaren Bengt Johansson beslutat att avverka en del av sin skog för att skapa en ny åker på matjorden från Kärnekulla.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan