Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debattsidan ska vara ett åsiktstorg. Skriv, skriv, skriv!

Det råder knappast brist på forum och plattformar för att uttrycka sig på och göra sin röst hörd. Numera har i stort sett vilken digital person som helst tillgång till sina egna kanaler för att nå ut med sina tankar, åsikter, frågor och betraktelser.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gör din röst hörd på Jönköpings-Postens debattsida. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT.

Bild: TT

Annons

Arg, ledsen eller glad? Inga problem: Skriv snabbt och så tjoff ut med det till dina följare på Facebook, Twitter, i ett diskussionsforum eller på annan digital arena.

Har man tur får inlägget vingar och delas friskt av både familjemedlemmar och främlingar, vänner och kolleger. Det konstanta flödet med kommentarer, samtalet, fyller onekligen sin roll som förmedlare av samtalspartners och interaktion.

Men för de mer kvalificerade samtalen och åsiktsyttringarna fortsätter en tidnings debattsida att vara navet i samhällsdebatten.

Här möts både debattörer och läsare för att bryta argument och skärskåda alternativa politiska lösningar.

Samtidigt är en tidnings debattsida inte en anslagstavla för fri publicering. Det är ett åsiktstorg där relevanta och aktuella åsikter formuleras och publiceras utifrån följande kriterier:

Annons

Annons

• Nyhetsvärde, allmänintresse och aktualitet.

• Välformulerat innehåll och nya perspektiv.

• Kritik måste kompletteras med konstruktiva förslag.

Jönköpings-Posten söker i första hand texter som berättar något nytt för läsarna. Monotont upprepande av floskelbingo-argument imponerar föga på läsarna.

Föreningar, politiska partier, näringsliv och entreprenörer, branschorganisationer, fack – alla parter har en naturlig hemvist på debattsidan för att ta del av och påverka samhällsdebatten.

Men enskilda läsare, invånare och eller medborgare har en minst lika självklar plats på JP Debatt. Du står för åsikten och idén, undertecknad står för det redaktörsmässiga finliret.

Debatten får gärna vara hård och konfrontativ men ska samtidigt vara saklig. Raljans och svepande anklagelser bygger inte vällovliga texter. Siffror och fakta ska ha tydliga referenser till ursprungskällor.

Ämnesval står debattören fritt att välja. Lokalt, regionalt, nationellt, utrikes – allt har sin plats på JP:s debattsida.

En stark önskan är att debattörer utgår från sina motståndares bästa och starkaste argument. Det konstruktiva samtalet är en förtroendefråga.

För partier och politiker bör det betonas att framförhållning inför sammanträden är att föredra. Det går också alldeles utmärkt att höra av sig till debattsidan för att förhöra sig om intresse för enskilda ämnen innan texter börjar skrivas.

Annons

För enkelhetens skull är det bäst om debattartiklar som ska kunna få plats i papperstidningen håller sig till en brödtext bestående av 3 000 tecken inklusive blanksteg.

Och just det: Har du inte tidigare blivit publicerad på JP Debatt så är det viktigt att du skickar med ett högupplöst foto på dig själv eller den eller de som skriver under.

Debattera, argumentera, förklara, fråga – använd Jönköpings-Postens debattsida!

Varmt välkomna med era texter!

Csaba Bene Perlenberg

debatt@jp.se

Debattansvarig Jönköpings-Posten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan