Annons

Annons

Annons

ledare borgerligKrisen inom Memab

Perlenberg: Glöm Bulletin – haveriet i Mullsjö är viktigare

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: Benjamin Möller, Pär Grännö

Annons

OPINION. Offentliga bråk är rafflande. Att kika genom revorna i draperiet och få en nästintill förbjuden inblick i infekterade relationer och maktkamper ger oss en civiliserad möjlighet att sitta på Colosseums läktare och avnjuta retoriskt blodstänk och vässade giftpilar mellan olika kombattanter. För de flesta är det svårt att avstå att bli en del av kampen genom att alliera oss med ena eller andra sidan. Politisk klantillhörighet är inte sällan mer avgörande än själva sakfrågan.

Så när vulgärhögerns publicistiska fyrbåk, tidningen Bulletin, i dagarna havererat inför öppen ridå efter knappt ett kvartals existens är det svårt att skåda något annat än lika goda kålsupare som pucklar på varandra i offentlighetens ljus. Branschtidningen Journalistens avslöjande om ett ledningsmässigt moras som lett till gäng högerskribenters krav om skyddsombud och ett närmast marxistiskt ställningstagande gentemot ägare, styrelse och VD är en engagerande historia med uppenbart underhållningsvärde med nära släktskap till underhållningsvåld.

Annons

Annons

När skränhögern äter sina egna är det den logiska slutstationen på en flera års utmattande resa där flera av Bulletins opinionsjournalister radikaliserat debatten om migration, kulturpolitik, journalistik och på kuppen själva radikaliserats av ekokammarens gensvar. Kraschen är självförvållad – och förutsägbar.

Underhållningsvärdet är dock begränsat när det kommer till bråk inom offentligägda bolag. När det kommer till bolagsbråk och pajkastning är Bulletingate blott en novis i jämförelse med Mullsjö Energi & Miljö AB, även känt som Memab.

Den lokala vatten-, avlopps- och fjärrvärmeverksamheten i Mullsjö kommun har under det senaste året skakats av flera uppmärksammade episoder som nu lett till att sittande styrelseordförande riktat kritik mot en förra detta vd. I dagarna har två styrelseledamöter meddelat att de avsäger sig sina uppdrag i det kommunala bolaget. Ingen borde bli överraskad om fler avhopp följer.

Tidigare har det uppmärksammats att det funnits risk för att ett annat kommunalt bolag, Mullsjö bostäder, eventuellt skulle vilja överta fjärrvärmeverksamheten och därmed bestämma över sin egen fjärrvärmetaxa. Att två av kommunens bolag, Memab och Mullsjö bostäder, under förra året delade samma vd är ytterligare en komponent i en rörig historia. Till saken hör att samma bolag haft fyra olika verkställande direktörer på blott några år.

Kommunal bolagsverksamhet får inte förvandlas till en såpopera. Samhällsdiskussionen borde vara betydligt mer engagerad av offentligägda bolag som kantrar än att en hemsida för skränhögern är på väg att släckas ner.

Csaba Bene Perlenberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan