Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Perlenberg: Trots kritik vågar inte SVT kalla Kina för diktatur

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Jojje Olsson är Sveriges främsta journalistiska Kinaexpert. Genom sin nyhetsblogg InBeijing rapporterar han dagligen om den kommunistiska diktaturen Kinas förehavanden. Han är också frekvent publicerad på Expressen Kultur, som tack vare kulturchefen Karin Olssons försorg i dag är den viktigaste svenska publicistiska plattformen för att återkommande debattera och belysa den kinesiska diktaturens hot mot den västerländska liberala demokratin. Tidningens engagemang för den av Kina kidnappade svenska medborgaren Gui Minhai är ett föredöme för hela svenska mediebranschen.

Jojje Olssons återkommande rapportering har också lett till återkommande digitala trakasserier av den kinesiska ambassaden i Stockholm som har hetsat mot och spridit direkta lögner om honom och hans journalistiska gärning.

Annons

Annons

Under fredagen uppmärksammade Joakim Broman, chefredaktör på Liberala Nyhetsbyrån och en återkommande medarbetare på Jönköpings-Postens ledarsida, en episod som Jojje Olsson beskrivit på sin nyhetsblogg. Broman riktade saklig kritik mot SVT Sport som enligt källor till Jojje Olsson utsatts för interna påtryckningar från nyhetsdelen av SVT om att bland annat klippa bort Jojje Olsson från ett inslag. Dessutom uppger Jojje Olsson att det var känsligt att benämna Kina som "diktatur" i stället för en enpartistat.

SVT Sport replikerade under fredagen på Sportbloggen med en kommentar, som Jönköpings-Posten även återpublicerat på ledarsidans digitala sida efter att SVT begärt replik, vilket de självfallet har rätt till.

Med anledning av SVT:s replik måste följande observationer göras:

1. Det torde vara under public services värdighet att så nonchalant bryta mot gängse branschkutym och inte uttryckligen hänvisa till källor och namn. Jojje Olssons journalistiska gärning och hans blogg förminskas som "En av dom intervjuade personerna skriver sedan en blogg om händelsen" och Joakim Broman, Liberala Nyhetsbyrån och Jönköpings-Posten nämns överhuvudtaget inte heller: "En opinionsartikel skrivs om ämnet utan försök till kontakt med SVT Sport." Även Expressen, som skriver på nyhetsplats om händelsen, avfärdas som "en svensk tidning".

Annons

Annons

Inga länkar, inga namn, inget sätt för läsaren på SVT Sportbloggen att självmant kunna värdera de påståenden och det försvar som Åsa Edlund Jönsson kommer med. Men medan det verkar vara omöjligt att länka till InBeijing, Expressen eller Jönköpings-Posten lyckas SVT att länka till inte bara en, två eller tre utan hela fyra egna nyhetsinslag eller artiklar.

Det är inte bara slappt – det är direkt vilseledande i ett försök att krishantera.

Fast kanske mest graverande och allvarligt är det att Åsa Edlund Jönsson och SVT Sport fortfarande inte verkar förmå sig själva att benämna Kina som den diktatur kommunistregimen bevisligen är. I stället fortsätter landet att benämnas som "den kommunistiska enpartistaten Kina".

Det är inte bara förljuget - det är fegt, undanglidande och bekräftar den kritik som Jojje Olsson och Joakim Broman riktat mot SVT om att public service-mediet verkar oförmöget att benämna Kina som en diktatur.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Uppdatering 14/3: SVT har återpublicerat det omnämnda inslaget, rapporterar InBeijing.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan