Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

SVT: Annan media får gärna rewrita vår journalistik om Kina och OS

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

SVT har på många olika sätt beskrivit situationen i Kina, skriver SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Annons

Replik på Joakim Bromans ledarkrönika "SVT ska inte krusa diktaturen Kina". Texten har tidigare publicerats på SVT Sportbloggen.

REPLIK. Att program klipps om händer ibland, lyckligtvis väldigt sällan. Men det som förvånar mig är hur delar av svensk media nu sprider en felaktig bild om vad som hände och varför.

Fakta är följande.

Interna rutiner följdes inte vid publiceringen. Tf ansvarig utgivare såg inslaget först i efterhand och ansåg då att inslaget var oprecist, svepande och saknade källhänvisningar.

Annons

Tf ansvarig utgivare fattade då beslut, på egen hand, om att ta bort inslaget men dom intervjuades Kina-kritik går fortsatt att ta del av på svt.se.

Annons

En av dom intervjuade personerna skriver sedan en blogg om händelsen men sprider felaktiga fakta om varför avpubliceringen skedde, trots en egen kontakt med den tf ansvarige utgivaren.

Baserat på felaktiga fakta från bloggen gör sedan en svensk tidning en artikel om publiceringen. Sportens tf utgivare förklarar att inslaget saknade verkshöjd men i tidningsartikeln utelämnas i steg ett informationen om att kritiken mot Kina fortfarande finns på svt.se.

En opinionsartikel skrivs om ämnet utan försök till kontakt med SVT Sport.

Opinionsartikeln bygger på felaktigheter från bloggen och således blir analysen helt fel. När sedan ”viskningsleken” för felaktigheterna går vidare så blir det dubbelfel i många bemärkelser.

Det som stämmer är att min tf ansvarige utgivare fattade beslut om att avpublicera inslaget på egen hand. Det har inte, som det påstås, förekommit kontakter eller påverkan från SVT:s nyhetsredaktion ej heller från någon annan part.

SVT har på många olika sätt beskrivit situationen i Kina. Listan över reportage och granskningar kan göras lång, som avslöjandet kring Huawei-cheferna, interneringsläger och omfattande påtryckningsarbete mot svenska medier. Därför är det mer än magstarkt att insinuera att SVT skulle ta andra hänsyn än strikt journalistiska i våra publiceringar.

Annons

Annons

SVT Sport var mig veterligen den enda sportredaktionen i Sverige som rapporterade med egna nyheter ett år före OS-invigningen i Peking. I flera inslag berättade vi om kritiken mot att OS ska avgöras i den kommunistiska enpartistaten Kina.

Vi tycker att det är en viktig och relevant rapportering som man kan ta del av på svt.se.

Det är fakta och den journalistiken om Kina och OS hade gärna annan media fått rewrita och dela.

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef på SVT

Uppdatering 14/3: SVT har återpublicerat det omnämnda inslaget, rapporterar InBeijing.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan