Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Sweco: Dags för en nationell klimatenkät i Sverige

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mattias Goldmann och Malin Lindelöf vid Sweco.

Annons

DEBATT. För att påskynda klimatomställningen måste vi få med oss de som idag är tveksamma. De som drar på sig gula västar, drar igång en namninsamling mot vindkraftverk, protesterar mot vegetarisk dag i skolan eller annat som provocerar och utmanar vardagen. Men också alla som vill medverka, men tycker det är krångligt att källsortera eller att boka en utrikes tågresa.

Alla har en roll. Oavsett vad du äter till middag, hur dina transporter ser ut eller vad ditt arbete går ut på så kommer din vardag att förändras när vi ställer om i linje med klimatmålen. Vad ser du fram emot? Vad vill du inte vara med om? Vad känns lätt, svårt, självklart, omöjligt? Var går gränsen för vad vi kan uppoffra – och vad känns inte ens som en uppoffring? Kring detta vet vi för lite. Det finns studier och forskningsrapporter, vi kan studera beteenden i butik och vid materialåtervinningen, och vi kan tolka opinionsundersökningar. Men vi saknar samlad, neutral kunskap om vad medborgarna tycker.

Annons

Annons

Hela Finlands vuxna befolkning har nu fått en klimatenkät från staten. Under en månad ska de besvara vardagsrelaterade frågor om transport, boende och mat. Vinsten är dubbel: Beslutsfattarna får bättre underlag för att utforma en effektiv klimatpolitik, med en mix av piska och morot, information och förbud. Ämnena och frågorna skapar också i sig ett klimatengagemang och en diskussion, just när vi kan börja blicka bortom pandemin.

Genom att svara på enkäten är finländarna med och skapar lösningen och identifierar hur utsläppen kan minskas effektivt och rättvist, så att omställningen får effekt. Vad som är rättvist är subjektivt; vi är säkert inte helt eniga. Oenigheten är stor mellan generationer, olika delar av världen, inkomstskikt och familjeförhållanden. Därför är det så värdefullt att få många svar på frågan med den enda agendan att klimatmålen ska nås.

Den finska enkäten listar åtgärder som de svarande får klassa som acceptabla eller inte, och den som vill kan komplettera med personliga åsikter. På så vis blir fler lyssnade på, samtidigt som de styrande i Finland binder sig vid rodret; tar de inte till sig svaren, tappar de i förankring, trovärdighet och genomförbarhet.

Att fråga befolkningen kompletterar FN:s utvecklingsprogram UNDP:s nya, rekordstora undersökning om inställningen till global uppvärmning: ”People´s climate vote”, folkets klimatomröstning där 1,2 miljoner människor från 50 länder deltog. 64 procent av dem anser att vi befinner oss i ett klimatnödläge; 69 procernt av de under 18 år och 79 procent av de unga svenskarna. När detta kompletteras med fördjupade nationella undersökningar finns en solid grund för en kraftfull och långtgående klimatpolitik.

Några av oss är redan med och påverkar så gott vi kan, men vår tids stora ödesfråga förtjänar ett mycket bredare deltagande.

”Vill de något så får de väl höra av sig”, kan man tycka. Och just det bör politiken göra. Det är dags att våga fråga.

Mattias Goldmann

Hållbarhetschef Sweco

Malin Lindelöf

Retorik-intern, Sweco

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy