Annons

Annons

Annons

ledare borgerligParet Silvas död i Karibien

JP Ledare: UD måste ta itu med Kafka-liknande rundgång

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Byråkrati ska inte stå i vägen för svenskars behov och rätt till att få tydliga svar om ens anhöriga avlider utomlands.

Annons

HUVUDLEDARE. Att resa utomlands är att ta en risk. För varje millimeter man rör sig ifrån Sverige och EU ökar också svenska medborgares utsatthet. Att åka på semester är inte alls den sorgfria vistelse som många inbillar sig – om något oplanerat skulle inträffa.

Inom Norden och den europeiska unionen råder det en generell hög nivå av skydd och service när olyckor händer eller om det mest otänkbara skulle ske. Därför kan det vara på sin plats att påminna om att endast Sverige svenska myndigheter och samhällsservice har, i all dess styrka och tillkortakommanden.

Annons

Annons

Den mardröm som drabbat de anhöriga till Jessica och Joakim Silva, regionanställda i Jönköpings län, under det senaste året är en illustration av hur rättslösa både svenska medborgare och deras anhöriga kan bli om det vill sig riktigt illa. Det finns heller inga reseförsäkringar som garanterar privat utredningsstöd vid dödsfall i det fall som myndigheter inte kan eller vill bistå.

JP:s nyhetsgräv tecknar en Kafka-liknande rundgång för de anhöriga att hantera: I deras försök att få svar har myndigheter som Utrikesdepartementet och polisen satt igång en ping-pong-process där de hänvisar till varandra medan Dominikanska ambassaden hänvisar till UD och UD hänvisar till sekretess. I stället för svar har de anhöriga själva fått starta ett utredningsliknande arbete som gett fler frågor än svar.

Fortfarande finns det alldeles för stora frågetecken kring vad som hände när Jessica och Joakim Silva dog i Dominikanska republiken förra året.

Byråkrati ska inte stå i vägen för svenskars behov och rätt till att få tydliga svar om ens anhöriga avlider utomlands. Utrikesdepartementet och utrikesminister Ann Linde måste reformera sina rutiner för att bättre kunna bistå svenskar i sorg och behov av svar.

JP 18/3 2021

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan