Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Debatt
Debatt: Arkitektupproret torgför kulturfascism

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Folk tycker olika och det är helt ok. Men konstigt att ingen försvarar studentboendet på Oxtorgsgatan och kårens heder. Och var är stadsarkitekten i debatten, undrar Nils Hallgren. Foto: Björn Ceder.

Bild: Alexandra Locking

Annons

DEBATT. Det är med förvåning jag läser i Jönköpings-Posten att studentboendet på Oxtorgsgatan nominerats till Kasper-kalkon-priset som årets fulaste hus i Sverige. En ironisk analogi med prestigefulla Kasper-Salin-priset. Detta av det så kallade Arkitektupproret, vars företrädare oemotsagda får göra sig löjliga över ett detta ”konstverk” i vår stad.

Folk tycker olika och det är helt ok. Men konstigt att ingen försvarar huset och kårens heder. Och var är stadsarkitekten i debatten?

Konstens uppgift är inte att vara till lags. Inte att klappa medhårs. Konstnärer må både besvära och behaga. Arkitektur är en offentlig konstform som ska beröra. Kära arkitekter – fortsätt så!

Själv tycker jag att bygget på Oxtorgsgatan är ett friskt tillägg i min stadsbild. En cool kalkon med hög fjäderföring, som fräckt armbågar sig in mellan två äldre hus, med fönster i fel stil. Sicksack-fasaden blir ett blickfång, särskilt morgon och kväll när solen lägger sig raklång utmed gatan och ruvar skuggorna. Lekfullt lätt, trots rå betong.

Annons

Annons

Arkitekturupproret tycker att ett ”fint” kvarter förstörts av en modern låda med ”flyktbeteende”. Helt rätt, det är inget fint kvarter i dag, men det beror på att de gamla husen intill är håglöst skötta, med fönster som döda ögon. Hur vi tar hand om våra gamla byggnader från olika epoker är dock en annan fråga, men mycket angelägen.

Namnet ”Arkitektupproret” låter som en programförklaring för något nytt, men läser man på deras webb, och lyssnar på deras företrädare i JP, är det snarare något gammalt som torgförs. Man vill inte att våra städer ska förfulas av modernistiska lådor och boxar. Det ska byggas i ”gammal stil”.

Men vilken gammal stil? Bara runt förrförra sekelskiftet florerade nygotik, nationalromantik, nyrenässans och sprallig jugend, bland annat. Allt egentligen pastischer som tuggats om sedan antiken. Eller ska det huggas stenblock som till gamla hovrätten?

Det vore spännande att höra vad Arkitekturupproret tycker om Carl Nyréns trälåda, Immanuelskyrkan, på samma gata? En modern basilika som följer trähusen, men ändå bryter djärvt. Vilken dom får gamla Lantmäteriet vid västra kajen från 1930-talet, med fin kvalitet i material och proportioner? När en hel epok sågas är det något mer än bara åsikter. I mina ögon är det kultur-fascism. 

Modernismen är redan ett kulturarv som speglar vår demokrati- och teknikutveckling. Det går liksom inte att backa bort från. Inte avveckla, bara utveckla.

Annons

Möjligen är det bra att Arkitekturupproret skapar debatt, men den måste lyftas från deras flummiga knätofs-evangelium.

Stadens arkitekter är dock fortsatt tysta och timida. Inga problem att gamla stilar utforskas, om det görs med kvalitet och höjd, som kvarter 10 i Munksjöstaden. Bara det finns fler byggherrar som har mod och råd att satsa. Men att rätt av avfärda en typ av konst, känns igen från historien, och ska kallas vid sitt rätta namn.

Nils Hallgren

Antikvarisk modernist

Huskvarna

Annons

Annons

Till toppen av sidan