Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Perlenberg: Centern borde förbereda sig för en liberal migrering

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Annie Lööfs socialliberalism är väldokumenterad, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Den obekväma diskussionen inom Centerpartiet har enligt flera personer med god insikt i rörelsen ännu inte kommit igång. Det finns ingen plan, ingen ansats eller ens en önskan om att kapitalisera på en tidigare allianskamrats olycka och våndor. Frågan är fortfarande för tidigt väckt, säger de som vet. Men vill det sig riktigt illa kommer det att bli både aktuellt och nödvändigt att positionera sig, erkänns det.

Frågan lyder: Hur ska Centern agera för att välkomna de socialliberaler, både politiker och väljare, som väntas vallfärda från Liberalerna om partirådet på söndag beslutar sig för att säga ja till SD-linjen?

I dagsläget är det ingen som tror att socialliberalerna självmant kommer att sätta sig ned och tiga om eller när Nyamko Sabunis linje vinner på söndag. Kampen är inte över. Den kommer aldrig att vara över. Vägvalet inom Liberalerna är inte en fjuttig strid om taktik eller positionering. Det är en hundraårsstorm, en sådan som skövlar allting i sin väg, söndersplittrar, krossar och rycker upp gamla allianser med rötter och jordskrap. Mot en sådan krävs det socialliberaler för att stå pall.

Annons

Annons

Socialliberalerna, de som vägrar ge sig. Idealisterna. Ideologerna. De oreserverat, oresonligt rättfärdiga. De som, om de varit lika envetna i sin strävan att kräva det socialliberala problemformuleringsprivilegiet före denna strid, kanske inte nu hade behövt kämpa för sitt partis själ.

Socialliberaler som är lika tydliga inom Liberalerna om vikten av att mota SD:s nationalkonservativa hot mot en liberal demokrati som, säg, vilken centerpartist som helst.

För den som faktiskt lyssnat på det som sagts av ledande centerpartister de senaste åren finns det en intressant politisk förflyttning att ta del av.

Annie Lööf själv har i olika sammanhang nämnt socialliberalismen som ideologiskt rättesnöre, bland annat i en intervju med tidningen Arbetet våren 2018. "Mitt socialliberala patos driver mig" är rubriken på intervjun.

Och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, inte precis känd för att vara den borgerliga politiker som mest vurmar för välfärdsstaten, har under de senaste åren allt mer börjat använda sig av epitet socialliberal. I en intervju med Dagens Nyheter i början av 2020 konstaterades det: "Det är väldigt många som vill ha den här vettiga socialliberala politiken [...]."

Tidigare i veckan skrev Ådahl, allmänt känd för att vara nära nog militant i sin passion för att reformera Arbetsförmedlingen och sin fiskala högerliberalism följande i en replikväxling på Aftonbladet Debatt: "Kärnområden som skola, vård, omsorg måste stå starka och leva upp till sina åtaganden" samtidigt som han konstaterade att: "I Sverige är det när vi bejakat skapande och frihet i socialliberal anda som landet växt sig starkt."

Annons

Annons

Hör och häpna. Centerpartiet vill ju vara socialliberala! Varför har ingen lyssnat? Hur kommer det sig att ingen hört det som faktiskt sagts?

Talar då centerpartister och folkpartister om samma slags socialliberalism? Inte nödvändigtvis.

Medan folkpartisters socialliberalism förankras i tron om statens ansvar att agera skyddsnät för de som snubblar och faller, har den centerpartistiska skepsisen mot en klåfingrig stat historiskt sett blockerat förståelsen för en stat med socialt ansvar för allting annat än jordbrukssubventioner.

Och ändå talar Lööf och Ådahl i intervju efter intervju om socialliberalism. Hur går det ihop?

Kanske är det på sin plats att parafrasera Håkan Juholt, som i sitt mytomspunna installationstal som Socialdemokraternas partiledare myntade begreppet "social demokrati", med paus och mellanslag.

På samma sätt är centerns socialliberalism en social liberalism, där skyddsnätet för de utsatta är den självvalda gemenskapens sköld. Föreningslivet, folkrörelserna, den enskilda människans omtanke ses som den säkraste krockkudden.

Det kan inte, får inte, vara omöjligt att förena dessa båda synsätt. Folkpartister hade mått lika bra av centerrörelsens vurm för det frivilliga engagemanget, som Centerpartiet hade gagnats av folkpartisters förståelse för det offentligas möjligheter att fånga upp de i behov av hjälp.

Det handlar inte om borgerlig kannibalisering, utan om socialliberal kraftsamling. Socialliberaler, förenen eder.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Annons

Annons

Till toppen av sidan