Annons

Annons

Annons

ledare borgerligJönköpings län

Emma Hult (MP): "Det måste bli roligare att vara miljöpartist"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Riksdagsledamoten Emma Hult från Jönköping kandiderar till att bli Miljöpartiets nästa partisekreterare.

Bild: Csaba Bene Perlenberg

Annons

OPINIONSINTERVJU. En grön skåning vill efterträda en annan grön skåning. Riksdagsledamoten Emma Hult, Trelleborgaren som 2007 kom att hitta hem under utbildningstiden i Jönköping, har sträckt upp handen och anmält intresse för att bli Miljöpartiets nästa partisekreterare efter Märta Stenevi som nyligen valdes till språkrör och utsågs till bostads- och jämställdhetsminister.

Jönköpingsbon är inne på sin andra mandatperiod som riksdagsledamot, siktar på en tredje och har en tung roll som ordförande i riksdagens civilutskott.

Som partisekreterare vill hon förverkliga ett tydligt mål:

– Det måste bli roligare att vara miljöpartist!

Emma Hult ser ett behov av bättre organisering för miljöpartister över hela landet. Utan aktiva medlemmar även i mindre kommuner kommer inte väljarna att se Miljöpartiet som ett alternativ.

Annons

Annons

– Det kan vara ganska tungrott att vara ensam fullmäktigeledamot. Där måste partiet bli bättre på att stötta. Pandemin har visat oss att det går att hålla bättre kontakt via digitala plattformar, det måste vi använda oss av framöver också för att bygga starkare, gröna nätverk över hela landet.

Hult viker inte från frågan om det finns något som hon är självkritisk om när det gäller Miljöpartiets politik.

– Vi har under lång tid lyft frågor som inte känts så nära väljarna och medborgarna. Ibland känns det som att vi pratar över huvudet eller inte pratar med människor. Inom vårt parti är vi överens om att klimat- och miljöfrågorna är de största utmaningarna, men hur vi pratar om frågorna kan jag vara självkritisk mot både gällande partiet men också mig själv.

I det ingår också ett behov av att inte moralisera, menar Emma Hult som pekar på att väljare också är konsumenter som måste få det lättare att göra hållbara val.

– Miljöpartiet pratar mycket om hur konsumtionsmönstren ser ut i samhället och säger, lite med en pekpinne, att konsumtionen måste minskas. Och det måste det göra eftersom vår konsumtion står för jättemycket utsläpp. Men när man drar ett så brett penseldrag så måste vi komma ihåg att det behöver finnas jobb och arbetstillfällen. Vi får inte föra vår politik på ett sätt som gör att människor känner sig kränkta över sin livsstil eller sina val. Miljöpartiet vill ju att människor konsumerar hållbart och att det konsumeras fler tjänster än prylar.

Emma Hult ser heller inte på tillväxt som något som per definition är av ondo.

Annons

– Det beror helt och hållet på hur tillväxt skapas. Om vi kan öka tjänstesektorn eller om tillväxt skapas av att fler människor har solceller på taket eller för att man isolerar sitt hus och minskar sin energiåtgång, så är det bra men om tillväxten sker på bekostnad av att vi går och handlar nya kläder i stället för att använda plaggen vi redan har, då är det inte en hållbar tillväxt.

Annons

Bör det därmed bli dyrare att handla kläder?

– Det är en svår fråga eftersom det alltid kommer finnas de som inte har råd, men ja, det borde vara dyrare att handla kläder som producerats under förhållanden som förorenar och släpper ut kemikalier eller koldioxid. Men det måste också kombineras med ett trygghetssystem där de som inte har råd självklart måste kunna handla kläder till sig själva eller sina barn när det behövs.

Vilken är då den största fördomen mot Miljöpartiets politik eller politiker som kan driva Emma Hult till vansinne?

– Ska jag bara välja en? säger hon och skrattar högt innan hon blir allvarlig.

– Det finns miljöpartister som har fått ta en massa skit för vad deras respektive eller anhöriga gör i sina privatliv. Att de kör en viss bil eller vad det nu än kan vara. Och vad som verkligen kan driva mig till vansinne är att det är väldigt sällan som manliga miljöpartister får ta den skiten. Det är väldigt, väldigt sällan. Jag upplever att sådan kritik är snedvriden mot kvinnliga miljöpartister och deras anhöriga.

Som partisekreterare arbetar man som spindeln i nätet och är i praktiken generalen som får partimaskineriet att spinna på. Så vem inspireras Emma Hult själv av när det kommer till ledarskap?

Annons

– Den som först inspirerade mig att gå med i Miljöpartiet var Gustav Fridolin. Han var ung och driven och peppade en att engagera sig. Jag kan också inspireras av Annie Lööf och hennes ledarskap i Centern. Det är en tydlig ledare som jag har väldigt stor respekt för.

En bra ledare ska, enligt Emma Hult, ha förmågan att skapa respekt även hos dem som inte håller med i sakfrågor eller vägval.

– När Fredrik Reinfeldt var statsminister och höll tal i Almedalen kunde jag känna en stolthet över att han var Sveriges statsminister, även om vi inte tyckte lika.

Annons

Samma stolthet känner Emma Hult för statsminister Stefan Löfven.

– Jag tycker att han framför allt i den situationen vi befinner oss i med pandemin har tagit oss igenom den utifrån rätt skakiga förutsättningar. Det är väldigt svårt i detta läget att veta exakt vad som kommer fungera, och ändå har det tagits beslut med bra avsikter.

En av Miljöpartiets främsta frågor är höghastighetstågen, som inte minst efterlängtas av många här i Jönköping. Blir det något av projektet?

– Det hoppas jag! Jag kan konstatera att vi är i ett avgörande läge.

Samtidigt, påminner Emma Hult:

– Det var inte Miljöpartiet som drog igång det här projektet. Det var Moderaterna, som tyvärr nu har visat att de inte tar ansvar för ett projekt som de själva dragit igång. Jag är besviken på att M gjort en sådan total omsvängning.

Hur det blir med höghastighetstågen återstår att se. Oavsett utgången är Emma Hult tydlig med att Jönköping inte behöver en egen flygplats.

– Vi har så pass nära till Landvetter. Skulle vi ha en fungerande infrastruktur på räls så förstår jag inte varför passagerartrafik och gods behöver åka flyg till och från Jönköping.

Annons

Även när det kommer till elflyg ställer sig Emma Hult tveksam till att Jönköping skulle behöva den typen av kommunikationer.

– För norra delen av Sverige hoppas jag att man kan ta fram flyg som inte släpper ut som flyg gör i dag. Men att tycka att det är rimligt att flyga mellan Jönköping och Stockholm är för mig väldigt, väldigt märkligt.

Valet av ny partisekreterare för Miljöpartiet hålls den 30 maj.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan