Annons

Annons

Annons

ledare borgerligÅmmeberg

Eric Luth: Gruvlandet som slutade gräva

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Sverige och andra länder kommer aldrig att kunna klara omställningen till ett hållbart samhälle utan sällsynta jordartsmetaller, skriver Eric Luth (bilden).

Bild: Csaba Bene Perlenberg

GÄSTKRÖNIKA. "När Gud har skapat sol och ljus och grönskande skogar", utropar Finne i Hjalmar Erikssons Bergslagsroman Järn och bröd (1946), "då vet jag inte vad som skulle förmå mej att gå ned i ett svart, otäckt gruvhål och våga liv och lem!".

I början av det förra årtiondet var jag på Bergslagssafari i västligaste Gästrikland med min morfar. Det är ett av de vackraste minnena jag har av oss två. Platsen var dock långtifrån vacker, full av lämningar av just sådana otäcka gruvhål som Finne ondgör sig över. Hela byar står öde i gruvdödens skugga. Gruvorna förstörde fantastiska naturvärden, och erbarmliga arbetsvillkor förstörde många människoliv. Samtidigt bidrog det till att bygga Sverige starkt, och vi kan i dag, enligt Sveriges geologiska undersökning SGU, tacka gruvdriften för en ansenlig del av välståndet och välfärden i vårt land.

Annons

Annons

Nära tretusen gruvor har funnits i Sverige; i dag finns bara en bråkdel kvar. Sverige faller som en sten i ett bottenlöst gruvschakt när olika länders gruvpolitik rankas. Långa handläggningstider, kafkaeska processer och starkt lokalt motstånd motar gruvdriften till hårdföra diktaturer. Norra Kärr är en av Europas viktigaste fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller, men motståndet mot att bryta gruva är, av förståeliga skäl, kompakt. Området hyser samtidigt en av Europas största grundvattentäkter, några av Sveriges främsta jordbrukslandskap, vackra böljande kullar och ett kulturområde så viktigt att det har fått förmånen att bli ett av Unescos biosfärområden. I remissvaren till Bergsstaten, den myndighet som ger tillstånd till gruvbrytning, pekar de flesta lokala aktörer på att gruvbolaget inte kan säkerställa att miljön inte påverkas negativt.

Det är lätt att säga tvärt nej till ännu en svensk gruva, samtidigt som man slår igen locket på sin bärbara dator eller kör en tur till affären med elhybridbilen. Samtidigt kommer Sverige och andra länder aldrig att kunna klara omställningen till ett hållbart samhälle utan sällsynta jordartsmetaller. De behövs i bilar, mobiler och motorer. Men var ska mineralerna och metallerna brytas?

Vi ser Finnes leverne som en del av det förgångna, men erbarmliga arbetsvillkor och förstörda naturvärden är fortfarande en verklighet på platser som norra Kina och östra Kongo, vilket bland annat Amnesty International har varnat för. Medan västvärlden skrollar på sina smarta telefoner förpestar miljövidriga gruvschakt lokala vattendrag och jordbruksmarker på andra sidan jordklotet. Barn tvingas arbeta i omänskliga miljöer och västvärldens demokratier fastnar i ett beroende av nyckfulla diktaturers goda vilja. Situationen påminner om Europas beroende av rysk gas. Regelbundet kritiseras Tyskland för byggandet av gasledningen Nordstream II, medan vårt eget beroende av kinesiska metaller lätt glöms bort. Omvärlden kryper på knä då Kina hotar att avbryta sin export.

Annons

Annons

Det finns många argument för att inte bygga en gruva i Norra Kärr. Men Sverige har bland de tuffaste miljökraven i världen. Arbetsvillkoren är helt andra än under många hundra år av svensk gruvhistoria. Inget av detta gäller i Kina, varifrån vi hämtar lejonparten av de mineraler som används i vår elektronik. Vilka argument finns det då för att bygga gruvor där? Hjalmar Erikssons Bergslagsgruvor visar på långvariga hål i den västmanländska naturen. Påverkan gäller såklart oavsett om gruvan ligger i Bergslagen, Kina eller Norra Kärr. 

Sverige säger sig vilja ta ansvar, men axlar inte bördan. Den rödgröna regeringen vill ta på sig ledartröjan i klimatomställningen, men blundar för gruvorna i Kina. S och MP vill främja hållbar politik, men slår igen datorlocket och tänker inte mer på det. Medborgare och väljare köper en elbil med skattesubvention, men förpestar en kinesisk miljö som vi aldrig ser. Och sen lägger vi upp en mobilbild på Instagram när vi protesterar mot nyetablering av en gruva i Sverige. Baksidan av vår tekniska utveckling, i det globala handelssystemets skugga, är varje Finne i vår tid, som riskerar liv och lem i otäcka gruvhål bortom vår horisont.

Sverige och andra länder kommer aldrig att kunna klara omställningen till ett hållbart samhälle utan sällsynta jordartsmetaller, skriver Eric Luth (bilden).

Bild: Csaba Bene Perlenberg

Eric Luth

Liberal skribent och kulturredaktör i Liberal Debatt. Bördig från Hakarp.

I dag inleds en ny artikelserie på ledarsidan i Jönköpings-Posten om svensk mineralpolitik och den föreslagna gruvan i Norra Kärr.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan