Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Perlenberg: Sverige måste stötta Myanmars invånare

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Alltsedan militärkuppen i början av februari har säkerheten för Myanmars samlade civilbefolkning drastiskt försämrats, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: Pär Grännö

Annons

OPINION. De dödliga oroligheterna i Myanmar är ännu en sorglig påminnelse om hur svårt det är för det internationella samfundet att samla sig för att ingripa och agera när en stats militärmakt vänder vapnen mot sina egna medborgare.

Alltsedan militärkuppen i början av februari har säkerheten för Myanmars samlade civilbefolkning drastiskt försämrats. För den muslimska gruppen rohingyer har den dock under lång tid varit icke-existerande. Folkmordet och fördrivningen av rohingyer är en skam för ett internationellt samfund som i praktiken låtit den etniska rensningen pågå ostört.

Annons

Annons

I förra veckan varnades FN:s säkerhetsråd av FN:s särskilda sändebud för Myanmar att ett nytt blodbad var förestående. Denna gången handlar det om de folkliga protesterna mot juntan.

Förutom det dödliga våldet, nattliga raider mot oppositionella och flygattacker mot den egna befolkningen har juntan med ojämna mellanrum blockerat medborgarnas åtgång till Internet.

Myanmars egen representant i FN har i ett brev till FN:s generalsekreterare efterfrågat FN:s och det internationella samfundets omedelbara insats och stöd till befolkningen. Bland de konkreta åtgärderna som efterfrågats finns en flygförbudszon för att förhindra ytterligare flygattacker mot civilbefolkningen, hårdare ekonomiska sanktioner mot ekonomiska intressen kopplade till juntan, ett omedelbart förbud för vapenexport till landet samt frysning av internationella investeringar i Myanmar. Samtliga åtgärder borde omgående införas, utan fördröjning.

Därtill borde det internationella samfundet och globala informationsjättar som Google och Facebook genomföra insatser och åtgärder som garanterar tillgången till internet. Folket har rätt att kommunicera med varandra för att organisera och värna sig gentemot de våldsamma övergreppen och den odemokratiska kuppen.

Att Sverige och Sida har pausat det bistånd som via FN går till statliga verksamheter i Myanmar är ypperligt. Det borde dock omdirigeras till insatser för att stärka civilbefolkningens fredliga motståndskraft.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan