Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Beskedet: Vaccinet från Janssen pausas i väntan på utredning – regionen missar 1 150 doser i närtid

Sverige stoppar vaccinet från Janssen, meddelar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Text

Bild: TT

Annons

Efter ett beslut från Folkhälsomyndigheten stoppar Sverige de icke påbörjade vaccinationerna med Janssens vaccin mot covid-19.

Orsaken är att man inväntar resultat från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) som utreder en möjlig koppling mellan vaccinet och en mycket sällsynt misstänkt biverkning – blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar.

– Vi avvaktar nu EMA:s utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige för Janssens vaccin. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Tidigare på onsdagen berättade Jonas Almgren, Region Jönköpings vaccinsamordnare, att ett stopp inte skulle innebära några större problem i nuläget, då ingen patient bokats in på det nya vaccinet.

– Inledningsvis handlade det om små doser som skulle kommit till länet, strax över 1 000 doser som skulle kommit inom någon vecka. Men det finns självklart en övergripande plan för vaccinet och alla avbräck i planeringen påverkar förstås hastigheten på vaccinationen, sa Jonas Almgren.

1 150 doser skulle ha levererats till regionen vecka 17 och 18, men eftersom det rådde en viss osäkerhet kring vaccinets leverans hade regionen inte gjort upp någon genomförandeplan för leverans till vårdcentralerna.

– Janssen-vaccinet är ett en-dos-vaccin, så det är ju 1 150 personer som inte hade behövt två doser och 1 150 doser vi inte kan lägga ut, och som vi ändå inte hade lagt ut än av försiktighetsskäl, säger Jonas Almgren.

Leveranserna var tänkta att ökas successivt, och under sommarmånaderna skulle det handla om omkring 7 000 doser i veckan. Hur det blir med det återstår att se.

Annons

I dagsläget kan Folkhälsomyndigheten inte ge någon exakt prognos för när beskedet om Janssens vaccin kommer.

Sedan tidigare utreder Folkhälsomyndigheten om den rekommenderade åldersgränsen för vaccination med AstraZenecas vaccin ska ligga kvar på 65 år. Besked om detta kommer ”inom kort”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan