Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligJönköping

"Centern ska helst inte sitta i regering med S"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Jönköpingssonen William Fröding, 24, är föreslagen att ta över ordförandeklubban i Centerpartiets ungdomsförbund.

Bild: Csaba Bene Perlenberg

Annons

OPINIONSINTERVJU. Om valberedningens förslag går igenom är det Jönköpingssonen William Fröding, 24, som inom kort tar över och leder Centerpartiets ungdomsförbund in i och bortom valrörelsen nästa höst.

Redan i dag har Fröding tagit plats på den nationella debattscenen i frågor som rör migration och den hårt kritiserade svenska narkotikapolitiken.

I dag läser William Fröding kommunikationsvetenskap i Uppsala, och ger ett tydligt besked om han siktar på riksdagen nästa höst:

– Nej, jag kommer att lägga allt fokus på CUF.

Ett av de första politiska minnena Fröding kan uppbåda är när han följde med sin mamma till vallokalen. Då var Göran Persson (S) statsminister. Och även om Centerpartiet i dag understödjer S-regeringen i utbyte mot historiska liberala reformer, är Fröding tydlig med sin bild av regeringspartiet:

Annons

Annons

– Socialdemokratin har svikit. Partiet ser bara till de som redan har jobb. Så länge man är med i facket tillhör man en väljargrupp som regeringen bryr sig om, men personer som står utanför arbetsmarknaden struntar S fullständigt i.

Hårda ord, men sen är William Fröding uppvuxen under Reinfeldt-åren där det var en icke-fråga om en borgerlig regering kunde ta makten och regera eller inte.

Självklart att jag vill ha en borgerlig statsminister

Som ledare för ett av de fyra borgerliga ungdomsförbunden kommer William Fröding att, om han blir vald, tillsammans med LUF, KDU och MUF ha ett särskilt ansvar för att skapa förutsättningar för nästa generations borgerliga samarbete.

– För mig kommer det alltid vara självklart att jag vill ha en borgerlig statsminister och en så borgerlig regering som möjligt.

Borgerlighetens nuvarande splittring får inte leda till en ny generation av unga borgerliga politiker som inte kan lyfta blicken.

– Töntiga konflikter på Twitter får inte vara en del av varför borgerliga politiker glider ifrån varandra.

William Fröding vill se en enad borgerlighet, men inte på bekostnad av att göra sig beroende av, ta stöd av eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det känns väldigt tryggt att Centerns partiledning har dragit tydliga gränser både mot Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

William Fröding är nöjd med att Annie Lööf och Centerpartiet ställer sig avvisande till samarbete med Sverigedemorkraterna och Jimmie Åkesson.

Bild: TT

William Fröding menar att Centerns partiledare dragit slutsatsen att den klassiska höger-vänsterkonflikten inte längre har samma betydelse.

Annons

– Blockpolitiken med alliansen mot rödgröna är borta. Där tror jag att Annie Lööf är på rätt spår när Centern söker politiska lösningar i den breda politiska mitten.

Annons

Menar du att Socialdemokraterna är ett mittenparti?

- Nej, de är ju inte det. Men den nya politiska kartan ger för handen att 30 procent av väljarkåren menar att V och SD är seriösa alternativ. Vänsterpartiet som inte kan ta avstånd från sitt ungdomsförbund Ung Vänster som numera beskriver sig som kommunister. Där anstränger sig Nooshi Dadgostar inte ett skvatt för att ta tag i saken. Och så har vi SD som är ett främlingsfientligt och populistiskt parti.

Fröding menar att Centerpartiets liberala uppgift är viktigare än borgerliga ryggdunkningar.

– Om man vill genomföra liberal politik, då måste man se vilka förutsättningar som råder. Om det innebär att man ser Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna som mittenpartier är jag okej med det så länge Centern får igenom så mycket liberal politik som möjligt.

Centerpartisten menar att "mycket av januariavtalet är bra" och nämner bland annat reformen av Arbetsförmedlingen.

– Men det är klart att avtalet måste utvärderas, men hittills har jag inga jättebekymmer med det eftersom det fört Sverige i en betydligt mer liberal riktning under den här mandatperioden, än vad fallet varit under Stefan Löfvens fyra första år vid makten.

Centerpartiet kan gå fram ännu hårdare i framtida förhandlingar.

Finns det då någon fråga som William Fröding gärna hade velat se ingå i januariavtalet?

– Jag skulle vilja se tydliga arbetsmarknadsreformer. Slopa arbetsgivaravgifterna och sänk ingångslönerna.

Annons

Den stora styrkan med januariavtalet är, menar Fröding, att det blottat socialdemokratins svaghet: Partiets prioritering av makt före sakpolitik.

– Stefan Löfven har visat att Centerpartiet kan gå fram ännu hårdare i framtida förhandlingar. Socialdemokraterna har visat att de är beredda att gå med på i princip vad som helst för att inneha makten. Om det innebär att Stefan Löfven driver centerpolitik så visar det på kraften i våra förslag.

Annons

William Fröding vill "helst inte" att Annie Lööf skakar hand med Stefan Löfven om att ingå i en regering med Socialdemokraterna.

Bild: TT

Kommer CUF att ställa krav på att Centern ska ingå i en S-ledd regering efter valet?

– Helst ser jag att Centern inte sitter i regering med Socialdemokraterna. Tyvärr vet vi vilket lömskt parti det är och hur de behandlar små partier. Där är Miljöpartiets öde ett avskräckande exempel.

Centerpartiets ungdomsförbund har länge kämpat för en liberalisering av den svenska narkotikapolitiken, med fokus på missbruket som en sjukdom i stället för den moralfråga som Socialdemokraterna och Moderaterna relegerat det till.

– Man ska få göra vad man vill så länge man inte skadar någon annan än sig själv, säger Fröding.

Men om det gällande missbruk tär på välfärden med sjukvård och behandling?

– Den diskussionen jag tycker är viktig är hur vi minskar narkotikadödligheten i Sverige. I EU har Sverige den näst högsta narkotikarelaterade dödligheten, samtidigt som vi har en av unionens mest restriktiva narkotikalagstiftningar.

Annons

Han konstaterar att i Sverige är det olagligt att ha en sjukdom.

– När det är olagligt att ha ett missbruk angriper man problemet i helt fel ände. Man måste se till den enskilda människan. Har man ett missbruksproblem behöver man inte straff, man behöver hjälp.

Därför är en avkriminalisering, menar William Fröding, ett första steg i en mer human riktning. Därefter kan det bli aktuellt med legalisering.

– Vill man strypa gängens största ekonomiska inkomstkälla ska man reglera och legalisera drogförsäljningen.

Den föreslagna CUF-basen är övertygad om att Sverige förr eller senare kommer att följa efter Portugal och numera Norge som liberaliserat sin narkotikapolitik.

– Det är en tidsfråga innan vi får se det i Sverige, menar William Fröding.

Valet av CUF:s ordförande samt övrig förbundsstyrelse hålls den 13-16 maj.

William Fröding.

Bild: Csaba Bene Perlenberg

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Annons

Annons

Till toppen av sidan