Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Ukraina behöver Europas stöd

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hungerstrejkar i protest mot sitt illegala fängslande, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: Pär Grännö

Annons

OPINION. Gasen har inte flödat sedan 2014, vattenledningarna är förorenade och invånarna har uppmanats av regeringen att endast odla i sina trädgårdar före lunch – när risken för att bli skjuten är mindre än senare på dagen. De större jordbruken går inte längre att använda, då risken för att plogarna väcker minor till döds är alldeles för stor.

Livsförhållandena i den ukrainska gränsstaden Marinka, varifrån brittiska The Guardian rapporterade i helgen, är en sorglig påminnelse om det ingenmansland som östra delarna av Ukraina försjunkit ner i under de senaste årens lågintensiva men högst dödliga konflikt. Korsen över 13 000 människors gravar vittnar om det blod som Vladimir Putin och det ryska styret har på sina smutsiga händer.

Annons

Annons

Och medan Putin möter oväntat starka protester och en enveten, modig opposition på hemmaplan med återkommande demonstrationer i flera ryska städer, mullrar det åter igen vid den östra fronten. EU bedömer att det nu samlas cirka 100 000 ryska trupper på den av Ryssland illegalt ockuperade Krimhalvön samt vid gränsen mot östra Ukraina.

Under onsdagen har det utlysts nationella gatuprotester i Ryssland som oppositionen hoppas bli de största i modern tid. Gnistan till protesterna är den ryska regimens skamlösa fängslande av dissidenten och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som sedan flera veckor hungerstrejkar med risk för sitt eget liv. Nyligen flyttades han från fängelse till sjukhus.

Samtidigt är risken stor för att Putin kommer att försöka slå två flugor i en smäll: Genom att använda militär makt för en fullskalig invasion av Ukraina förflyttas fokus från inrikesproblemen till en handling som kräver nationell enighet.

Från EU kommer endast posering och papperstigrar. I ett gemensamt uttalande kräver EU:s utrikesministrar Navalnyjs frisläppande. Det sägs även att EU är "enat" i stödet till Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Vad detta i praktiken betyder är sorgligt uppenbart: Europa kommer inte osäkra ett enda vapen för att backa upp sina höga ord.

På den europeiska arenan är EU fullt upptagen med coronahanteringen, samtidigt som det är militärt försvagat efter Storbritanniens utträde. Och i Tyskland är Angela Merkel inte intresserad av att kasta in landet i en väpnad konflikt med Ryssland under sina sista månader som förbundskansler.

Annons

Annons

Från Europa och EU kan Ukraina inte förvänta sig mer än handhjärtan och pressmeddelanden med allvarliga formuleringar.

Från Ukraina kommer vädjanden om snabbehandling av Nato-medlemskap. Presidenten Volodymyr Zelenski menar att det enda sättet att få stopp på kriget i Donbass är att införlivas i försvarsalliansen. Men från USA, Nato och även EU är det kalla handen. President Joe Biden har precis meddelat att USA efter 20 år ämnar lämna Afghanistan – att kasta sig in i en betydligt mer krävande militär konflikt med Ryssland är ingalunda lockande.

Allvarliga ord, meningslösa uttalanden och diplomatiska försök till dialog biter föga på ett ryskt styre som redan bevisat att internationella regler är ointressant så länge Vladimir Putin när drömmar om arkaiska imperiebyggen.

Europa har tragiskt nog inte lärt sig hemläxan från invasionen av Krimhalvön. Det är ett minst lika stort hot mot den europeiska säkerheten som Rysslands ohämmade vårdslöshet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan