Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligJönköping

Genmäle: ”Rötägg talar inte för alla SD:are”

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Ida Kors (SD).

Annons

GENMÄLE. JP:s politiska redaktör uttryckte 13/4 sitt missnöje med SD:s pressträff om partiets utgångspunkt i regeringsfrågan efter valet 2022.

Perlenberg är kritisk mot att vår partiledare Jimmie Åkesson inte lämnar besked om konkreta krav på bland annat statsrådsposter. Han tar sedvanligt upp den rasism han påstår genomsyrar partiet. Denna gång genom en lokal ledamot i Varberg som uttryckt sig rasistiskt. Detta uttalande ska kritiseras, däremot ser jag inte kopplingen till SD:s presskonferens eller den brist på besked som beskrivs.

Åkesson lämnar tydliga besked. Ett regeringsunderlag bör utgå från gemensamma intressen och politisk riktning. Det är för tidigt för ultimativa krav om hur en regering ska se ut, statsrådsposter och vilka specifika avtal som ska finnas. Han menar att ett regeringssamarbete ska byggas av kompromissvilja och respekt för olikheter. Statsrådsposter är inget självändamål, det avgörande är politikens innehåll och riktning.

Annons

Annons

SD:s partisekreterare Richard Jomshof har sagt att partiet tar det rasistiska uttalande i Varberg på största allvar och att om någon uttrycker sig på det sättet åker man ut med huvudet före. Ledamoten har redan lämnat partiet.

Det är uppenbart att jag och Perlenberg ser SD och presskonferensen med olika ögon. Jag ser SD som ett parti med positiv utveckling och en realistisk syn på samarbete. SD lyfter faktorer som kompromissvilja och respekt för olikheter och SD för dialog hellre än ställer krav. Det är inte ett hot mot den liberala demokratin. SD är tydliga med vilka värderingar partiet står för och i det ryms ingen rasism. Alla företrädare har ett eget ansvar, skiljer sig värderingarna från partiets är SD inte rätt parti. Vid de enstaka tillfällen något sådant händer, åker företrädare ut, tydligare än så kan det inte bli.

Jag blir lika upprörd som Perlenberg när jag hör sådana uttalanden, men ett rötägg talar inte för alla partiets förtroendevalda. Jag är övertygad om att Perlenberg skulle se en mer nyanserad bild av SD om han tittade med lite mer professionella ögon.

Ida Kors (SD)

Ledamot i Jönköpings kommunfullmäktige

SVAR DIREKT:

En av SD:s grundare var den före detta svenska SS-soldaten och nazisten Gustaf Ekström. Mellan 1941 och 1943 arbetade han som korpral på SS-Hauptamt, huvudkontoret, i Berlin.

Annons

Nästan fyrtio år senare, 1988, var Ekström en av förgrundsfigurerna då SD bildades i ruinerna av Nordiska rikspartiet och Sverigepartiet, den parlamentariska grenen av högerextrema Bevara Sverige Svenskt.

Annons

Ungefär samtidigt som partiledaren Jimmie Åkesson gick med i SD demonstrerade SD i Jönköping i maj 1994, i samband med stadens 710-årsjubileum. Dåvarande partiledaren Anders Klarström talade då om "ett renrasigt Sverige fritt från svartskallar".

Senast inför valet 2018 kunde Expressen och Expo avslöja att flera före detta nazister och medlemmar i Nationalsocialistisk front stod på SD-vallistor runt om i landet, bland annat till kommunfullmäktige i Gnosjö.

Det Ida Kors benämner som "enstaka tillfällen" är i själva verket en aldrig sinande uppvisning av partiets kärna. Frågan är inte om nästa rasistskandal kommer, utan när och var.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

Annons

Annons

Till toppen av sidan