Annons

Annons

ledare borgerlig

JP Ledare: Lämna kyrkan åt sitt öde

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Partister som förbereder sig för att kandidera till höstens kyrkoval borde lyssna på ärkebiskop Antje Jackelén.

Bild: TT

Annons

HUVUDLEDARE. En anakronism. Så beskriver Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén det politiska styrsystem som är en kvarleva från statskyrkans tid. I en intervju med tidningen Dagen konstaterar Jackelén: "Skulle vi börja om från scratch skulle vi aldrig ha den här kopplingen till de politiska partierna" (21/4).

För en ledare av en verksamhet som bygger på tradition är det en uppiggande, modern syn. Ärkebiskopens försvar av tro som en privatsak i en frivillig föreningsgemenskap måste leda till en frigörelse för kyrkan från partierna.

I höst är det kyrkoval igen, närmare bestämt söndagen den 19 september. Då avgör väljarna om Socialdemokraterna ska fortsätta vara största parti i Växjö stift eller om Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan ska vara största fullmäktigegruppen i Jönköpings församling. Alla partister som vill fortsätta styra över civilsamhällets största förening borde lyssna på ärkebiskopen och avstå från att kandidera.

Annons

Annons

Separeringen av det partipolitiska systemet och den privata andligheten måste dras till sin spets, inte minst eftersom tro för många svenskar är så mycket större än ideologi och partistrategi. Mycket dagsaktuell partipolitik går stick i stäv med mer eviga värderingar. För kyrkans trovärdighet är det av största vikt att den kan agera fritt utifrån teologiska vägval, utan risk för anklagelse att gå partipolitiska ärenden.

Svenska kyrkan är alldeles för viktig för att låta politiker styra över den. Låt höstens kyrkoval med partister som bas bli det allra sista. Det är dags att lämna kyrkan åt sitt öde.

JP 23/4 2021

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy