Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Agnes Karnatz: De tyska gröna räds inte konservatismen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Pragmatismen som präglar De Gröna har fördelen att skapa färre fiender än de ofta extrema ställningstaganden som Miljöpartiet gör, skriver Agnes Karnatz vid SNB. På bilden: De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock. Foto: Annegret Hilse/Pool via AP.

Annons

OPINION. Medan de svenska partierna positionerar sig inför valet 2022 står Tyskland mitt i ett supervalår. Två delstatsval avklarades i mars, och nu återstår det federala förbundsdagsvalet i september.

Förbundskansler Angela Merkel kommer att ta avsked, men det blir alltmer oklart om hennes efterträdare kommer från det egna partiet CDU. Kristdemokratiska CDU förlorade båda delstatsvalen i mars – Baden-Württemberg till De gröna och Rheinland-Pfalz till socialdemokratiska SPD. Och De gröna har på senare tid haft stora väljarmässiga framgångar enligt opinionsmätningarna. I en av dem är partiet till och med störst, med fler väljare än CDU.

Det har länge varit en fråga för politisk analys varför svenska Miljöpartiet inte når liknande framgångar som De gröna i Tyskland. Mysteriet har blivit ännu mer angeläget efter den senaste tidens tyska opinionsmätningar och sedan De gröna valde sin egen kandidat till förbundskansler i Annalena Baerbock.

Annons

Annons

Beror det på att de tyska gröna har ett mer pragmatiskt förhållningssätt till industrin och internationella samarbeten? Eller är det kanske för att den tyska debatten domineras av klimatet, som möjligen bottnar i så kallad deutsche angst? Samtidigt tycks vi i Sverige hela tiden landa i migrationsfrågan.

Vid en första anblick är Miljöpartiet och De gröna ganska lika, även sett till politikens innehåll. Men vilka skillnader är i så fall avgörande? Om Miljöpartiets olycka ligger i den ständigt aktuella migrationsfrågan är det på många sätt också partiets eget fel. Den rödgröna regeringen har snarare gjort allt för att hålla frågan vid liv genom ständiga omsvängningar av politiken.

Pragmatismen som präglar De Gröna har fördelen att skapa färre fiender än de ofta extrema ställningstaganden som Miljöpartiet gör. Även om MP gärna berömmer företag som går längst fram i klimatomställningen låter det på ett helt annat sätt om produktion och transporter som ännu inte hunnit ställa om. Miljöpartiet talar ofta om att bevara natur. Men tyska De gröna vill också bevara välståndet och vårt sätt att leva. Det skriver Thomas Steinfeld, tidigare kulturredaktör på Süddeutsche Zeitung i Dagens Industri. Den beskrivningen, och många fler kännetecken, stämmer mer in på svenska Centerpartiet.

Annons

Samtidigt trycker Steinfeld på att de tyska gröna inte räds konservatismen: "Det är mycket som De Gröna vill bevara, framför allt naturen, men också samhällsfreden, levnadssättet och inte minst välståndet ingår i ”det som vi vill lita på”. På så sätt blev De Gröna Tysklands numera mest konservativa parti."

Annons

Det var också Centern som tyska De gröna var mer intresserade av när de studerade svenska förebilder 2018, vilket bland annat beskrivs i en artikel i Svenska Dagbladet (22/4). Det går att tala om Centerns splittring mellan storstads- och landsbygdspolitiker, men likväl har partiet lyckats attrahera flera grupper med sin företagsvänliga miljöprofil. Samtidigt tycks Miljöpartiets förändringsarbete hela tiden landa i frågan om huruvida det ska byta namn till De gröna för att bli en del av den globala klimatrörelsen. Men det är knappast där skon klämmer.

Agnes Karnatz

Ledarskribent Svenska Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Till toppen av sidan