Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: En statlig sjukvård ger mer vård till patienterna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En modernare sjukvårdsorganisation hotar inte våra tre akutsjukhus i Jönköpings län, snarare tvärtom, skriver Acko Ankarberg Johansson.

Bild: TT, Rebekka Ojensa

Annons

Dagens 21 regioner är för svaga och för små för en modern sjukvård, skriver Acko Ankarberg Johansson i en replik till Centerpartiet i Jönköping (JP Debatt 23/4).

DEBATT. Sverige behöver fler, inte färre vårdplatser. Vi har en fantastiskt bra sjukvård men det är alldeles för många som väntar i köer för att få tillgång till vården. Vårdköer är inte någon naturlag. Andra länder klarar av att ge vård utan långa köer och det kan Sverige också göra. Men det kräver att vi tänker nytt och bygger om. Det är Kristdemokraterna beredda att göra.

Det främsta skälet till de rekordlånga köerna vi har runtomkring i Sverige idag är att den svenska vårdens organisation inte är anpassad efter dagens teknik- och forskningsintensiva hälso- och sjukvård. Det är inte konstigt eftersom Sveriges sjukvårdsorganisation är från 1800-talet då vården såg helt annorlunda ut och den största utmaningen var geografiska avstånd.

Annons

Alltför många av de problem som sjukvården står inför idag är redan nu alltför stora för enskilda regioner att hantera – ännu mer så i framtiden. Detta skapar en situation där patienterna i slutänden inte får en så god vård som annars hade varit möjligt och där den vård som erbjuds dessutom är ojämlikt fördelad mellan invånarna beroende på var i landet de bor.

Annons

Slutsatsen är att dagens 21 regioner är för svaga och för små. Det är ingen nyhet. Det har en rad statliga utredningar genom åren kommit fram till. Det krävs ett betydligt större befolkningsunderlag än det som finns i enskilda svenska regioner för att klara av att ge invånarna i hela landet en god hälso- och sjukvård.

Detta har tvingat staten att bli mer inblandad. Resultatet är ett mischmasch av skiftande riktlinjer, kortvariga projekt och dubbla ledarskap. Pandemin har tydligt visat problemen med det här oklara ansvaret. Vi kan inte fortsätta så här. Det leder till att vårdpersonal tvingas lägga tid på administration i stället för att möta patienter, och en risk att patienter slussas runt bland olika vårdgivare och då får vänta för länge på den vård de behöver.

Århundradets vårdreform som Kristdemokraterna vill genomföra har inspirerats av våra grannländer Danmark och Norge. De kämpade precis som oss med långa vårdköer och har efter sina vårdreformer kortat köerna väsentligt och fått en mer jämlik vård.

En modernare sjukvårdsorganisation hotar inte våra tre akutsjukhus i Jönköpings län, snarare tvärtom. När våra gemensamma resurser samordnas under ett ansvar – statens - kan mycket administration tas bort och mer resurser kan då gå till vården för att fortsätta utveckla och trygga våra sjukhus.

Annons

Att få ordning på svensk sjukvård är vår främsta prioritet vid ett maktskifte. Vi kommer att bygga ett nytt, modernt och bevisat effektivt sjukvårdssystem som ger vårdpersonalen de förutsättningar de behöver för att hjälpa patienterna.  

Annons

Vi vill säkerställa att invånarna i Jönköpings län även framöver har tillgång till en hälso- och sjukvård med toppkvalitet och god tillgänglighet. Det är därför Kristdemokraterna vill reformera sjukvårdsorganisationen. För patienterna.

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Ordförande riksdagens socialutskott

LÄS MER: KD står för århundradets mest odugliga sjukvårdsförslag

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy