Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerligJönköping

"Språk, en fråga om liv och död"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Om personer anställs utan att kunna svenska och utbildas under anställningen kvarstår en risk för missförstånd och felaktigheter, skriver flera sverigedemokrater i Jönköping i ett genmäle till JP:s ledarsida. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Annons

GENMÄLE. JP:s politiska redaktör gjorde sig den 14/4 lustig över SD:s motion om krav på att äldrevårdens personal ska behärska det svenska språket, strax innan motionen skulle avgöras av Jönköpings fullmäktige.

Samtidigt verkar de flesta överens om det vi skrev i vår motion, att det är viktigt att de anställda behärskar det svenska språket för att säkerställa omsorgen och undvika att missförstånd uppstår. Det gäller Perlenberg, äldrenämnden och ansvarigt kommunalråd Ilan De Basso (S). Inspektionen för vård och omsorg har sagt att bristande språkkunskaper kan ha bidragit till att smittspridningen av corona på äldreboenden blev så stor.

Annons

Tack vare förvaltningens andra åtgärder gick det bättre i Jönköping. Språkkunskaper kan annars vara en fråga om liv och död.

Annons

Perlenberg säger att SD slår in en vidöppen dörr. Han missar några saker.

1. Det är en del av det politiska spelet i fullmäktige att de styrande i det längsta försöker argumentera för att alla motioner ska vara besvarade och inte bifallas. Det visar ju enligt dem att de som styr inte har brustit och deras motståndare får inget erkännande.

2. Äldrenämndens redovisning visar att det finns språkproblem idag. Varför skulle annars redan anställda medarbetare nu ges utbildning i yrkessvenska?

3. Det sägs att det finns kravprofiler för svenska vid rekrytering, men utifrån redovisningen är det inte säkert att det alltid efterlevs. Personal har rekryterats trots att de inte klarar kraven.

SD:s motion går längre än så. Den innebär att ingen ska anställas om den inte behärskar svenska. Om personer anställs utan att kunna svenska och utbildas under anställningen kvarstår ju en risk för missförstånd och felaktigheter. Koalitionens kravprofil når alltså inte hela vägen.

Sedan håller vi med om att det hade varit bra om vår motion hade varit tydligare med vad det betyder att ”behärska det svenska språket”.

Om SD:s motion har drivit på den skärpning av språkkrav som sker nu får vi aldrig veta. Men vi vet att förvaltningen inte är framme än. Och motionen gör tydligt vilka krav förvaltningen ska ha och var ansvaret ligger. Som en del av politikens styrning av förvaltningen borde motionen ha bifallits.

Annons

Annons

Lisbeth Wall (SD)

Ledamot Jönköpings äldrenämnd

Helen Kling (SD)

Ersättare Jönköpings äldrenämnd

Staffan Eklöf (SD)

Ledamot Jönköpings kommunfullmäktige

Svar Direkt:

Sverigedemokraterna erkänner att de lagt fram en motion om bättre språkkunskaper utan att de varit tydliga med vad det betyder att anställda "bättre ska kunna det svenska språket". Gott, så.

Csaba Bene Perlenberg

Politisk redaktör Jönköpings-Posten

LÄS MER: Perlenberg: Tryck på larmknappen om SD:s språkpopulism

Annons

Annons

Till toppen av sidan