Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligGruvplanerna i Norra Kärr

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Gruvstriden har bara börjat

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) ser behovet av större uttag av mineraler även i Sverige, skriver Csaba Bene Perlenberg.

Bild: Arkivbild, TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. "Vi kämpar vidare!" När föreningen Urbergsgruppen Grenna – Norra Kärr i torsdags på Facebook kommenterade det faktum att Bergsstaten avslagit Leading Edge Materials ansökan om så kallad bearbetsningskoncession för sällsynta jordartsmetaller vid Norra Kärr var det knappast ett segerrop. Kampen mot gruvbrytning och utvinning nära Vättern av högt åtråvärda metaller till exempelvis den pågående elektrifieringsomställningen är långt ifrån över.

Givet att bolaget aviserat att de väntas överklaga till regeringen och givet att regeringen under den senaste tiden återkommande aviserat att svensk gruvpolitik är på väg att omstöpas, finns det både risk och möjlighet för att gruvan förr eller senare kommer att brytas.

Annons

Regeringen kommer inte lyckas med konststycket att äta mineralen och behålla den.

Annons

För hur det blir i slutändan är det i dag ingen som vet. Författaren Marcus Priftis, författare till boken ”Brytningstid” (Natur & kultur 2000) konstaterade i en debattartikel i Aftonbladet i mars att "Gruvfrågan är en konflikt mellan flera legitima samhällsintressen som inte kan samexistera". Men regeringen kommer inte lyckas med konststycket att äta mineralen och behålla den. Som Priftis konstaterade: "I stället för obekväma men oundvikliga politiska beslut får vi en utredning till – och ett retoriskt krumbuktande som börjar bli besvärande genomskinligt för den som följt frågorna ett tag. En näringsminister kan smöra på gruvbranschens konferenser, medan samma regerings kulturminister övernattar i gruvmotståndarnas aktivistläger. Därigenom framstår regeringen som en velpotta."

Sällsynta jordartsmetaller kommer bli allt viktigare. Foto: Victor Lundberg/Scanpix.

Norra Kärr är inte världsunik, men nästan. Som den liberala skribenten Eric Luth kunnat konstatera i sin uppmärksammade artikelserie på denna ledarsida tidigare i år om svensk mineral- och gruvpolitik, är fyndigheten vid länsgränsen mellan Jönköpings län och Östergötland den enda kända koncentrationen i EU av strategiska, sällsynta jordartsmetaller som anses totalt avgörande för unionens behov.

Det handlar om de metalliska grundämnena dysprosium, terbium, neodymium och praseodymium men även möjlighet att utvinna hafnium som spås ersätta kiseldioxid och därmed göra chips snabbare och mer energisnåla samt flera andra mineraler och ämnen.

Annons

Annons

Och nog vill Ibrahim Baylan (S) ha jordartsmetallerna. För några veckor sedan konstaterade näringsministern i Svenska Dagbladet att det utöver ökad och förbättrad återvinning kommer krävas fler gruvor för att möta efterfrågan:

– Det är så att vi kommer att behöva mer material. Och Sverige har goda förutsättningar för innovationskritiska mineraler. Vi producerar 90 procent av EU:s järn idag. Vi har också koppar, kobolt, litium och sällsynta jordartsmetaller, sade Baylan samtidigt som han konstaterade:

– Det är ingen som drömmer om att få en gruva som granne. Men jag tror att de allra flesta inser att vi kommer att behöva dessa metaller. Då blir frågan om vi ska vara med och ta ansvar.

Borgerligheten ett ansvar att ta striden för vanliga markägare

Gruv- och mineralpolitiken är en knivskarp intressekonflikt mellan å ena sidan klimat, å andra sidan miljö. Men bortom behovsfrågan finns det en minst lika viktig ödesfråga: Den om hur stat och kapital unisont kör över vanliga människors och markägares äganderätt när gruvbolag vill undersöka och prospektera. Här har borgerligheten ett ansvar att ta striden för vanliga markägare som förpassas till maktlöshetens ödesmarker den dagen gruvbolagen vill borra på mark som inte är deras.

LÄS MER: Eric Luth: Det fossila samhället större hot mot Vättern än gruvan (del 4 )

Annons

LÄS MER: Eric Luth: Markägare ska inte gruva sig (del 3)

LÄS MER: Eric Luth: Gruvligt dåligt av regeringen (del 2)

LÄS MER: Eric Luth: Gruvlandet som slutade gräva (del 1)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan