Annons

Annons

Annons

Debatt
CUF: Sverige behöver en vision för EU

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

DEBATT. I dag den nionde maj firar vi Europadagen till minne av Schumandeklarationen från 1950, vilket kan ses som grundandet av det som i dag är EU. Vi tillhör en generation svenskar som aldrig har levt i ett Sverige som inte tillhör EU. För oss är EU en självklarhet. Så låter dessvärre inte alltid debatten. Bristen på svenska visioner för EU medför ett alltför lågt svenskt inflytande på unionen. Nu behöver debatten tas vidare, och Sverige måste på allvar börja fundera över sin plats i EU. Såväl Sverige som resten av EU behöver det. Nedan listar vi tre punkter där en stark svensk röst behövs för EU. 

• Sverige måste kämpa för den europeiska frihandeln. Brexit innebar ett stort hål i det frihandelsvänliga EU. Sverige behöver ta den facklan vidare. Under covid-19-pandemin har gränsöverskridande forskningssamarbete, marknadslösningar och frihandel bidragit till vaccin på rekordtid. Det största hotet mot en positiv utveckling är nationalistiska och kortsiktiga politiker. Lärdomen för framtiden måste vara att för såväl vår ekonomi som för vår säkerhet behövs en aktiv frihandel, mellan Europas länder och med omvärlden.

Annons

Annons

Sverige behöver vara en vakthund för alla EU-medborgares fri- och rättigheter.

• Sverige måste försvara den europeiska demokratin. Att Ungern och Polen går i fel riktning vet vi alla. Över hela unionen har dock länder infört kraftiga begränsningar av grundlagsstadgade fri- och rättigheter för att begränsa pandemin. Det kan vara rättfärdigat i det korta loppet, men medan det är lätt att införa begränsningar är det ofta svårt att ta bort dem. Sverige behöver vara en vakthund för alla EU-medborgares fri- och rättigheter, och de stater – inklusive Sverige – som inte inom rimlig tid avskaffar hårda restriktioner måste tas till Europadomstolen.

• Sverige måste bidra till en hållbar omställning i hela EU. Kolkraftverk brinner fortfarande runtom i unionen. Sektorer som energi, transport och jordbruk bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. Detta, samtidigt som Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) inte fick sitta med vid bordet när USA:s president Joe Biden bjöd in till globala klimatsamtal. Det är ett tecken på nuvarande regerings flathet. Sverige behöver europeiska visioner för en hållbar värld. Nu sitter vi tyvärr i baksätet.

Vad vill Sverige med EU?

Sverige har länge varit en trovärdig röst i den europeiska och internationella politiken. Nu står vi dock alltmer ensamma, och ingen, inte heller vi själva, tycks riktigt veta vart vi är på väg. Vad vill Sverige med EU? När andra länder stänger in sig och endast ser till sina egna intressen, ser vi vikten av att utveckla och värna de fyra friheterna i EU, fri rörlighet av varor, tjänster, personer och kapital. Vi kan inte låta nationalisterna i Polen och Ungern bestämma EU:s öde, inte heller de som inte ser till den enskilde EU-medborgaren där överstatlighet och byråkrati sätter käppar i hjulen för företagande och tillväxt. Vår framtid kan inte bestå av att motverka konkurrens från andra EU-länder.

Annons

Annons

EU måste även ta på sig ledartröjan i det internationella miljö-och klimatarbetet och ta initiativ för en global avgift av utsläpp. Det skulle innebära att alla länder verkar under samma förutsättningar och att det kostar lika mycket att släppa ut i Kina, USA och Sverige. Med utgångspunkt i klimatomställning, demokrati och frihandel behöver Sverige formulera en kraftig vision för Europas framtid.

William Fröding

Förbundsordförandekandidat CUF

Nils Nilsson Puronen

Förbundsstyrelsekandidat CUF

Gustav Malm

Distriktsordförande CUF Jönköping

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan