Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Patienter och profession ska ha mer makt, inte byråkrater

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För att korta vårdköerna behövs ett ökat antal läkare och sjuksköterskor med hög kompetens, skriver centerpartisterna Raymond Pettersson, Helena Stålhammar och Torbjörn Egerhag.

Annons

DEBATT. Centerpartiet i Jönköpings län håller med Acko Ankarberg (KD) om att landets regioner bedriver en fantastisk sjukvård (28/4). Även vi vill se betydligt kortare köer. Dock tror vi inte att dagens i många fall orimliga väntetider beror på organisationen och avsaknad av modern teknik.

Kristdemokraterna verkar ha missat den fantastiska medicinska utveckling som Sveriges regioner står för med nya arbetssätt och ny teknik där professionen driver på genom samverkan i 26 nationella kunskapsgrupper där samtliga regioner medverkar. För att korta vårdköerna behövs ett ökat antal läkare och sjuksköterskor med hög kompetens. Att arbeta inom vården blir inte mer attraktivt för att den blir statlig. Tvärtom. Vi behöver fortsätta satsningen på utbildning, fortbildning, karriärmöjligheter och bättre arbetsvillkor. Rekryteringen sköts bäst av regionerna genom samverkan och bemanning utifrån behov.

Annons

Annons

Sjukvården har drabbats av en överbyråkratisering.

Staten och socialutskottet, där Acko Ankarberg håller i klubban, behöver riva hinder i lagar som försvårar samverkan med kommuner och andra regioner. Sjukvården har drabbats av en överbyråkratisering med enorma dokumentationskrav, mätningar och krav på rapporter som tar tid från patienterna. Detta är knappast något påhitt från regionerna. Staten har ett stort ansvar att omfördela stadsbidrag och stötta regioner med stora ekonomiska problem. Enligt SKR:s öppna jämförelser är det de små regionerna som visar bäst resultat och de rika storstadsregionerna som har problem.

Vi centerpartister tror på valfrihet. Genom att patienter får möjlighet att välja vårdgivare även för specialistbehandling och operation kan vårdgivare med kortare köer bistå övriga landet. Centerpartiet vill se reformer som ger patienterna och professionerna inom vården mer makt, inte tjänstemän på myndigheter i Stockholm. Vi tror inte att patienter på sjukhuset i Eksjö får bättre vård av att tjänstemän på Kungsholmen i Stockholm tar över det ansvar som folkvalda i Jönköpings län har idag.

Det KD inte pratar om är kostnader för organisationsförändringar.

Den tafatta jämförelsen med vårt grannland håller inte. Den statliga reform som gjordes i Norge år 2002 går stick i stäv mot KD:s påstående att förstatligande är en universallösning. I själva verket upplever personalen mer stress, mindre inflytande och samordningsproblem. Dessutom löstes inte de rådande samordningsproblemen med kommunerna. Som grädde på moset har även antalet konsulter ökat. Detta hade Kristdemokraterna kunnat ta reda på om de talat med norska forskare, patienter och politiker.

Annons

Annons

Den sista spiken som vi vill slå i kistan kring "Århundradets sjukvårdsreform" gäller prislappen. Det KD inte pratar om är kostnader för organisationsförändringar. Kristdemokraterna vill kopiera en dyr reform som efter 20 år i vårt grannland fortfarande skapar oro kring vilken vård man kan få och förvänta sig var och när. Centerpartiet vill fortsatt se ett vårdsystem som utformas och utvecklas så nära människor som möjligt. Vi vill utveckla både den förebyggande och den Nära vården och göra allt för att människor ska hålla sig friska.

Helena Stålhammar (C), ledamot nämnd folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län.

Raymond Pettersson (C), ledamot nämnd arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet i Region Jönköpings län.

Torbjörn Egerhag (C), vice ordförande distriktsstyrelsen Centern Jönköpings län.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy