Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sjukvården ska ha mindre detaljstyrning från politiker

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För oss kristdemokrater är det tydligt att dagens sjukvårdsorganisation inte är ändamålsenlig, skriver Acko Ankarberg Johansson.

Bild: Johan Nordenström, Arkivbild, Izabelle Nordfjell

Annons

DEBATT. Replik på "Patienter och profession ska ha mer makt, inte byråkrater" den 10 maj, av Centerpartiet i Jönköping.

Sverige har en fantastisk hälso- och sjukvård med medicinska resultat och personalkompetens i världstopp. Men alltför många av de problem som sjukvården står inför är redan nu för stora för att våra 21 regioner själva ska kunna hantera dem. Sjukvården är för komplex och kostsam för ett enskilda regioner. De som kommer i kläm är patienter som får vänta för länge i kö och inte får den goda vård som skulle vara möjlig.

I dag råder ständiga samarbetsproblem när de 21 regionerna ska komma överens om till exempel upphandling av nya journalsystem och regler för digitala vårdgivare. Även när ansvaret är delat mellan stat och regionerna, som vid utbildning av vårdpersonal och kompetensförsörjning, uppstår problem och det saknas en samlad nationell bild av behoven. Lägg till det ett lapptäcke av riktlinjer, uppdrag och statsbidrag staten ger regionerna för att lösa problemet med att vården inte är jämlik.

Annons

Annons

Oavsett om man håller med oss eller inte borde alla vara överens om att vi inte kan behålla dagens ordning med både nationell styrning och regionalt självstyre. Man måste välja det ena eller det andra.

För oss kristdemokrater är det tydligt att dagens sjukvårdsorganisation inte är ändamålsenlig. Vi har jobbat med frågan under många år och landat i det vi nu kallar århundradets vårdreform. Vi har studerat hur andra länder gjort för att komma till rätta med problem som i mycket liknar de vi har här i Sverige. Det som är gemensamt är att andra länder har centraliserat, inte regionaliserat. Sverige är nästintill unik i Europa med vår decentraliserade ansvarsfördelning på olika regioner.

Norge och Danmark som till mycket liknar våra samhällen och system har KD hämtat mest inspiration ifrån. Det betyder inte att vi kristdemokrater vill att Sverige ska kopiera vad de gjort rakt av. I stället ska vi lära oss av deras reformarbete och se vad som är applicerbart här hos oss.

Det vi kristdemokrater landat i är att vill bygga vidare på de 6 sjukvårdsregioner som redan finns i Sverige. Där befolkningsunderlaget är stort nog för att vården ska drivas med god kvalitet och effektivitet, och där det redan idag finns samarbete kring den högspecialiserade vården vid universitetssjukhus och gemensamt forskningsarbete. I dessa större regioner ska det finnas professionella utförarorganisationer som ska planera vården utifrån statens styrning och finansiering. Vi vill alltså ge mer utrymme till professionen att forma verksamheten i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen. Och ge mindre utrymme för detaljstyrning från politiker.

Annons

Annons

Vi har inte alla svar på hur omorganiseringen ska gå till. Det behöver man utreda ordentligt. Men för att kunna sätta igång direkt om Kristdemokraterna kommer i regeringsställning efter valet 2022 har vi arbetat fram ett underlag för utredningsdirektiv.

Köerna till vården har redan alltför länge ringlat för långa. Kommer Kristdemokraterna till regeringsmakten vill vi börja direkt med att reformera sjukvårdsorganisationen för patienterna och personalens skull. Det är den väg vi valt.

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Ordförande riksdagens socialutskott

LÄS MER: Patienter och profession ska ha mer makt, inte byråkrater

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy