Annons

Annons

Annons

ledare borgerligJönköping

Malin Lernfelt: Vårdguiden ska inte porta föräldrar

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Under tre år uppstår ett limbo då det blir väldigt svårt för föräldrar att få insyn i den vård deras minderåriga barn ges, skriver Malin Lernfelt.

Bild: Ebba Pettersson, Csaba Bene Perlenberg

Annons

GÄSTKRÖNIKA. Varje år får ett antal vårdnadshavare runt om i landet meddelande från 1177 Vårdguiden om att de snart kommer att stängas ute från sitt barns vårdkontakter. Det blir omöjligt för någon annan än barnet att boka tider, läsa provsvar eller se vilka recept som är utskrivna.

Som en förälder uttryckte det när Jönköpings-Posten berättade om problematiken i februari: "Det blir galet".

Riktigt galet blev det när JP på nyhetsplats pratade med en sektionschef för e-hälsa och patientkommunikation: "Det finns ett glapp mellan 13 och 16 år, det stämmer. Och vem kommer åt deras journal på nätet då? Tja, i praktiken ingen."

Annons

Att man måste vara 18 för att få köpa alvedon i en matvarubutik men fritt fram för 13-åringar att hämta ut receptbelagd medicin ter sig bisarrt. Behöver barnet göra ett covidtest är det tonåringen själv som måste boka tid och hålla koll på resultatet.

Annons

Särskilt riskfyllt och komplicerat blir det i familjer där den som fyller 13 har ett neuropsykiatriskt funktionshinder, någon kronisk sjukdom eller av annat skäl har omfattande kontakter med vården. När föräldern tas bort ur barnets kontaktuppgifter hos 1177 medför det även att man blockeras från att ta del av alla digitala journaler. Samtidigt ges inte heller barnet åtkomst till dessa förrän hen fyller 16. Under tre år uppstår ett limbo då det blir väldigt svårt för föräldrar att få insyn i den vård och behandling deras minderåriga barn ges. För den som har ett barn som drabbas av anorexi, djup depression med självmordsförsök eller andra allvarliga psykiatriska diagnoser kan det leda till en hopplös situation.

När föräldraspärren infördes 2019 var syftet från politiskt håll att skydda unga som lever under hedersrelaterat förtryck. Det har hänt att föräldrar gått in och läst tonåringars journaler, vilket fått förödande konsekvenser. Att sådant förekommer är ett allvarligt problem som måste hanteras. Det goda har blivit det bästas fiende – för i de allra flesta familjer är det barnen som behöver sina föräldrars hjälp och stöd.

Det finns andra sätt att skydda utsatta unga än ett generellt föräldralås och krav på att alla över 13 skaffar id-kort och Bank-ID. En väg vore att begränsa åtkomsten för föräldrar till de delar av journalen som kan vara särskilt känsliga, som gynekologi. Ett annat är att ge vårdpersonalen möjlighet att sekretessmärka hela eller delar av journalen eller receptlistan.

13-åringar är barn. Omyndiga och inte mogna att ta fullskaligt ansvar. Inte för sin försörjning. Inte straffrättsligt, inte i trafiken och inte heller för sitt eget liv och hälsa. Gör om och gör rätt. För barnens skull.

Malin Lernfelt

Ledarskribent på frilansbasis vid Liberala Nyhetsbyrån

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan