Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Alla vägar leder till Centern

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. Icke, sa Nicke. Vänsterledaren Nooshi Dadgostars kofots-invit till Centern om att ingå i samma regering eller på annat vis samarbeta efter valet avvisades lika logiskt som bestämt av Annie Lööf. Som Centerledaren påpekar var det ett föga trovärdigt frieri, givet att samtliga gånger som V hotat att fälla den rödgröna regeringen har varit då den genomfört centerpartistisk politik genom januariavtalet.

Men mest har det handlat om politisk teater. Självklart kommer V att stötta en rödgrön regering alldeles oavsett om partiet får inflytande eller ej – aktivt eller passivt. Dadgostars hot mot Stefan Löfven och Socialdemokraterna saknar udd. I valet mellan att ge SD inflytande via en M-KD-SD-konstellation och att låta Centerpartiet få inflytande i eller utanför en S-ledd regering är frågan redan avgjord. Den senaste veckan har tydligt visat att det är Centern som håller regeringsfrågan i sin hand.

Annons

Annons

Vänstern behöver acceptera C som en regeringspartner, inte det omvända.

Det vet alla inblandade, inte minst bittra moderater och kristdemokrater som försöker utmåla Centern som ideologiska svikare. Men Ulf Kristerssons största hot mot statsministerskapet är inte Annie Lööf, det är Nooshi Dadgostar eftersom Vänstern må avsky nyliberal högerpolitik med tusen solars intensitet, men de hatar den parlamentariska främlingsfientlighetens svarta hål än mer. Vänstern behöver acceptera C som en regeringspartner, inte det omvända.

Inte minst är det ett faktum som börjar göra högern allt mer desperat. Häromdagen skrev Peter Wennblad i Svenskan att: "Centerpartiet har blivit ett fikarum för fjortisar" (20/5) och citerade uppskattande en annan debattörs formulering om att "C:s infantilisering är mer genant än att glo på porr med farmor."

I ett betydligt mildare infall av Godwins lag åberopade Svenskans biträdande politiska redaktör i stället Donald Trump: " [...] lyckas en jättebebis ta sig hela vägen till Vita huset kan säkert politikens mesta fjortisar bli insläppta på Rosenbad."

Den föredetta amerikanska presidenten Donald Trump.

Bild: TT

Häcklandet är avslöjande. SD-högern är vettskrämda för att ha ett liberalt parti i regeringen utan sällskap av övriga borgerliga partier. Det skulle nämligen påvisa att M, KD och L gjort ett strategiskt felval som splittrat alliansen genom att ha sökt SD:s gunst.

Annons

Med mindre än 500 dagar kvar till valet är således en moderat ledarsida mer rädd för att ge makt åt ett borgerligt, liberalt parti i form av Centern, än ett icke-borgerligt, folkhemsknarkande, nationalkonservativt och främlingsfientligt parti i SD.

Annons

Kritiken från höger mot Centerpartiet är ljuvt smicker. I dag är det Centerpartiet som i mångt och mycket sätter den politiska dagordningen i Sverige. Att ungdomsförbundet CUF:s nygamla utspel om turordningsreglerna och den fiktiva, 45-åriga fikaälskande Britt-Marie blev veckans snackis är en bisak – Centern fortsätter vara ideologiskt fokus och huvudmotståndare både för Vänstern, KD och SD. Det är en inte alldeles osmickrande måltavla som Annie Lööf går runt och bär på. För medan nämnda partier pustar och frustar står Annie Lööf stabilt till höger om mitten och påpekar det uppenbara: Vägen till Rosenbad går genom en grön liberalism alldeles oavsett om det är en vänster- eller högerregering som tillträder.

Ingen talar i dag om Ebba Busch, Nyamko Sabuni eller Märta Stenevi som statsministerkandidat. Men Annie Lööf är ständigt aktuell.

I det perspektivet är det irrelevant huruvida Centern ingår i regeringen eller ej. Partiets politik har stora möjligheter att få ett stort genomslag. Samtidigt går det inte att bortse från de röster som i tilltagande grad öppet talar om Annie Lööf som en statsministerkandidat. Ingen talar i dag om Ebba Busch, Nyamko Sabuni eller Märta Stenevi som statsministerkandidat. Men Annie Lööf är ständigt aktuell. Det har inte att göra med partiets opinionsmässiga ställning utan om partiets strategiska möjligheter. Det är andra valet i rad som Lööf utmålas som statsministerkandidat. Under Almedalen 2017 menade Sydsvenskans politikreporter Olle Lönneaus att "Vind i seglen för Annie Lööf – Centerns ledare kan bli Sveriges statsminister".

Annons

Då, ett år före valet, låg Centern på cirka 13 procent och toppade alldeles för tidigt. Nu, ett och ett halvt år före valet, ligger partiet på strax under 9 procent (SVT/Novus väljarbarometer i maj). Nu har Centern en eventuell ökning framför sig: Om Liberalerna fortsätter och skvalpar kring 3 procents-spärren ju närmre valet kommer, är det högst troligt att allt färre liberala väljare är beredda att kasta bort sin röst på ett parti som vill samarbeta med SD och som verkar ha svårt att komma in i riksdagen. Den enes död, den andres närodlade bröd.

Annons

Vem får Centerns smulor? Foto Anders Wiklund/Scanpix.

Aftonbladets Lena Mellin kände sig nödgad att nämna Annie Lööfs chanser att bli statsminister redan förra hösten (21/9-20) och i DI Weekend för en månad sedan var frågan kittlande nog att ställas igen. Svaret: "Om man tror att borgerligt liberal mittenpolitik med breda, stabila överenskommelser är det bästa för landet, väljare och näringsliv kan man inte köra på i gamla hjulspår med två block, två statsministerkandidater, och att jag i varenda intervju fram till valet ska få frågan om Stefan eller Ulf ska vara statsminister" (22/4).

Häromdagen var Stefan Löfven på digitalt studiebesök i Jönköping. Här har Socialdemokraterna insett att makt är mångfacetterad: Partiet behöver inte ha den högsta posten i ett styre för att ha makt. I stället har S låtit Centerpartiet hålla taktpinnen i ett gemensamt styre.

Annons

Lööf & Löfven.

Bild: TT

Inför och efter valet är tre frågor centrala för regeringsbildandet:

Är Centerpartiet beredda att låta Ulf Kristersson bli statsminister med stöd av SD, om Socialdemokraterna inte ger med sig och låter Lööf bli statsminister?

Är Ulf Kristersson beredd att låta Annie Lööf bli statsminister om M-KD-SD saknar mandat för att bilda regering, om det möjliggör att blockera Stefan Löfven som regeringsbildare?

Och om Stefan Löfven menar allvar med det han säger om Sverigedemokraterna som ett hot mot den svenska demokratin – är han då beredd att träda åt sidan och låta Annie Lööf bilda regering med Socialdemokraterna som regeringspartner?

Hur som haver leder alla vägar till Annie Lööf och Centerpartiet. För om Centern kan styra Jönköping, då kan Annie Lööf leda Sverige.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy