Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Minsk och Moskva leker med elden

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Belarus attack skapar en säkerhetspolitisk kris i Europa. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis.

Bild: TT, Pär Grännö

Annons

OPINION. De östgötska skogarna, Gustaf Adolfs torg i Göteborg och Tidningsutgivarnas kontor i Stockholm var under måndagen blott ett par av de platser vars tomhet fick illustrera frånvaron av men även de platser som den svenska medborgaren och journalisten Dawit Isaak kunde ha befunnit sig på, i stället för att sitta fängslad i Eritrea utan rättegång sedan september 2001.

Den nya kampanjen #dawitisaaksplats, initierad av bland annat Reportrar utan gränser, Svenska Amnesty, Publicistklubben och Svenska PEN, belyser den grymhet som skurkstater riktar mot det fria ordets väktare och journalister.

Det återstår att se huruvida den tafatthet och maktlöshet som flera svenska regeringar uppvisat gentemot Eritrea, kommer att upprepas i Europa gentemot Belarus efter söndagens flygkapning och kidnappning av den belarusiska journalisten Roman Protasevich och dennes flickvän. Ett angrepp som inte bara är ett övergrepp på det fria ordet utan även hela EU:s säkerhet.

Annons

Annons

Men attacken riktar sig inte bara mot EU. Ryanair är ett irländskt bolag – således tangerar aktionen ett övergrepp på luftfartssäkerheten för flera Nato-medlemmar: Litauen, Grekland och Storbritannien.

Reaktionerna från de europeiska huvudstäderna har varit starka. Men precis som den före detta utrikesministern Carl Bildt konstaterar på sin blogg Alla dessa dagar är tiden förbi för kraftuttryck: "Skulle det sluta med ett uttalande och ett krav på internationell undersökning av något slag så kommer slutsatsen runt om i världen att bli att EU saknar kraften att i kritiska lägen hävda sina intressen."

Att EU agerar militärt torde vara uteslutet. Rädslan för eskalering med Ryssland som Belarus säkerhetspolitiska försäkring är alldeles för stor. Detta räknar givetvis Belarus, och även Moskva, med. Att Lukasjenka skulle ha agerat mot Ryanair utan Moskvas vetskap och godkännande är föga troligt.

Moskva och Minsk leker med elden. I dagsläget är det inte otänkbart att Nato kan komma att agera med försvars- och säkerhetspolitiska verktyg. Riktade militära angrepp mot belarusiska militärinstallationer torde övervägas.

Angreppet mot ett europeiskt passagerarflygplan är en del av ett aggressivt mönster. Först tog Ryssland delar av Ukraina. Runt om i Europa har tjetjenska dissidenter, bloggar och journalister mördats. Allra senast inträffade ett mordförsök i Gävle, dessförinnan regelrätta avrättningar i Wien och Lille. Det nederländska passagerflygplanet MH17 sköts sommaren 2014 ner över Ukraina av en rysk Buk-missil.

Hur många aggressioner kommer Europa och Nato tillåta gå obesvarade innan måttet är rågat? För inte är Europa #putinsplats?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan