Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköping

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Jönköpingsliberalerna fick rätt

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Partiledaren Nyamko Sabuni (L) borde ha lyssnat på partikamraterna i Jönköpings län.

Bild: Gabriel Rådström, Pär Grännö

Annons

OPINION. 2,5 procent. Statistiska Centralbyråns partisympatiundersökning som släpptes under onsdagen var knappast någon överraskning för de som följt Liberalernas självvalda ökenvandring under den senaste tiden. Med reservation för att jumboplatsen i mätningen inte är statistiskt säkerställd, är det i linje med övriga mätningar. Samtidigt går det inte att nog understryka vikten av SCB:s resultat: Mätningen är den stora valen i opinionsindustrin och kommer att sätta bilden under det kommande halvåret, tills nästa mätning kommer. Värt att notera är även att Liberalernas resultat är det lägsta sedan 1972, då mätningarna först inleddes. Katastrof är ett ord som kommer att användas frekvent under de kommande dagarnas efterföljande debatt och konvulsioner. Liberaler är som bekant inte skygga för att föra offentlig debatt om sina interna problem.

Annons

Annons

Kräftgången är inte oväntad. Tvärtom har det varnats för den sorgliga utvecklingen på flera sätt av de som inte håller med om partiets vägval att bli stödparti åt Jimmie Åkesson. Mätningen, som avslöjar hur svagt stöd väljarna ger till SD-linjen, bekräftar också att flera före detta och nuvarande liberaler i Jönköpings län valde rätt:

• Maria Alsén, toppliberalen i Habo som lämnade samtliga sina uppdrag för en månad sedan i protest mot partiets vägval.

• Gun-Britt Sabelstierna, regionpolitiker i Jönköpings län och medlem i 40 år, som också lämnade samtidigt som hon lyfte fram LUF som framtidshoppet för partiet.

• Anders Rickman, ordförande för Liberalerna i Jönköpings län, som helt sonika valde att lägga ner sin röst vid ödesmötet då partiet öppnade upp för att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Alsén, Sabelstierna och Rickman vet samma sak som de liberala kärnväljarna vet: Det finns ingen anledning att rösta på ett liberal parti om det dagtingar med grundläggande liberala värderingar.

Liberalernas olycka är Centerns stora lycka. Snart är det gröna liberala partiet tvåsiffrigt. Antingen har ett parti en ryggrad, eller så finner man sig snart utan riksdagskansli.

Till toppen av sidan