Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligParet Silvas död i Karibien

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Konsuln sitter löst efter Ann Lindes agerande

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Utrikesminister Ann Linde försvarade under fredagens UD:s hantering av fallet Silva. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Bild: Pär Grännö, TT

Annons

OPINION. Gongongen för rond 2 i riksdagsledamoten Mats Greens utfrågning av utrikesminister Ann Linde om UD:s hantering av Silva-fallet ljöd under fredagsförmiddagen.

Det var en delvis mer proaktiv utrikesminister som släpats till talarstolen av Mats Green för en andra gång. Linde försökte ge bilden av att ett stort engagemang för att utkräva svar från Dominikanska republiken för att utkräva så tydliga svar som möjligt gällande de mystiska omständigheterna och rådande oklarheterna kring Jessica och Joakim Silvas dödsfall. Hon försvarade både Utrikesdepartementet gentemot den kritik som riktats mot UD:s hantering av ärendet, såväl som sin egen högläsning, en kritik som formulerats från JP:s ledarsida om att hon vid den första interpellationen läst innantill i förskrivna manus. Vilket hon fortsatte med även denna gång.

Annons

Annons

Utrikesministern har en erkänt svår balansgång att hantera: Å ena sidan krävs det enligt diplomatiska protokoll och viss politisk fingerkänslighet återhållsamhet för att säkerställa att i detta fallet Dominikanska republiken inte surnar till vid för hård, offentlig kritik från den svenska regeringen. Givetvis är det i allas intresse att få så snabba och tydliga svar som möjligt. I detta har Ann Linde helt rätt. Det kan även finnas förståelse för att hon, som utrikesministern menade, är viktigt att väga orden på guldvåg just genom att läsa innantill från manus.

Men å andra sidan finns det fortfarande stora frågetecken om ärendehanteringen och det svarta hål som uppstått för de anhöriga mellan UD:s och polisens arbetsmetoder. Samtidigt bör det poängteras att fallet Silva i praktiken sågs som avklarat och nedstängt innan Jönköpings-Posten började sin omfattande granskning och rapportering om ärendet.

Linde sade förvisso att hon står bakom UD:s hantering av ärendet, men det går inte att tolka utrikesministern på annat sätt än att hon går emot den bedömning som konsuln på plats om att "allt har klarlagts" i fallet. Om det hade varit sant skulle Ann Linde inte ha känt sig nödgad att träffat Dominikanska republikens ambassadör i Stockholm för att kräva ytterligare svar.

Det brukar sägas att förtroende uppbärs tills annat meddelas. Här borde UD redan snickra på en jobbannons för att ta in intresseanmälningar för uppdraget som ny konsul i Dominikanska republiken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan