Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Vedum gör en Lööf och dissar V

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vill inte samarbeta med de norska vänsterpartisterna. Foto: Berit Roald/NTB.

Bild: Pär Grännö

Annons

Inför valet till stortinget i september publicerar JP Ledare en text i veckan om den norska inrikespolitiken och kampen om regeringsmakten i vårt grannland. Detta är den fjärde delen, men alla artiklar kan läsas fristående.

OPINION. "Senterpartiets landsmøte mener at en Senterparti-/Ap basert regjering er den beste plattformen for en regjering som ser hele Norge."

Så lyder den politiska formeln som väntas antas av det gröna landsbygdspartiet Senterpartiet (Sp) under helgens landsmöte i Lillehammar, kunde norska public service NRK avslöja under torsdagen.

Avsiktsförklaringen inför höstens norska val till stortinget i Oslo är inte bara noterbar för sin formulering om en regering bestående av Sp och den norska socialdemokratin, det vill säga en regering där Senterpartiet kan komma att hålla statsministerposten, utan även för att det saknas två bokstäver: SV. Dessa står för Sosialistisk Venstreparti, det lilla röda partiet vars stöd krävs för att en Sp-Ap-regering ska kunna bildas men som Senterpartiets partiledare Trygve Slagsvold Vedum hittills vägrat befatta sig med. SV är systerparti till Vänsterpartiet i Sverige.

Annons

Annons

På så vis är Vedum en grön karbonkopia av sitt svenska systerparti och Centerns partiledare Annie Lööf: Vänsterpartiet är att betrakta som något katten har släpat in.

I Sp:s avsiktsförklaring fortsätter Vedum att ligga lågt med att tydligt uttala några offentliga ambitioner om att han kommer gå till val som en statsministerkandidat. Underdog-profilen passar bäst för ett landsbygdsparti som gör revolt mot centraliseringspolitik. Att öppet aspirera på att bli regeringschef gör det svårare att kampanja mot en påstådd Oslo-baserad elit.

Till skillnad från 2005, då Senterpartiet, Arbeiderpartiet och SV gick till val ihop med en lista på 155 politiska punkter som de ville genomföra tillsammans, finns det i dag ingenting som tyder på att så kommer bli fallet igen. Vedum vill inte heller kommentera om det är som så att Sp kan tänkas ge SV inflytande över statsbudgeten.

Men samtidigt som Vedum och Senterpartiet vill hålla de norska vänsterpartisterna på dubbelt armlängds avstånd, rapporterar norska Dagbladet att det inom Arbeiderpartiet finns en mer nykter syn på realiteterna för ett regeringsskifte: Oavsett hur formaliserat ett samarbete blir, kommer SV krävas som regeringsunderlag. Arbeiderpartiet planerar inte för något annat än en regering bestående av både Sp och SV, alldeles oavsett vad Trygve Slagsvold Vedum säger om saken. För Arbeiderpartiet finns det ingen "Plan B".

Annons

Med tre och en halv månader kvar till valet ligger högerregeringen 20 procent efter oppositionen, enligt en rykande färsk mätning från Norstat. Men precis som i Sverige kommer Senterpartiet behöva svara på frågan hur det gröna partiet ska förhålla sig till vänsterpartisterna.

Annons

LÄS MER: Är Jonas Gahr Støre en Steen eller en Stoltenberg?

LÄS MER: Valet i Norge en folkomröstning om Järn-Erna (del 2)

LÄS MER: Perlenberg: Grattis Norge, snart är det val (del 1)

Till toppen av sidan