Annons

Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligJönköpings län

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Snyggt spelat, finansministern

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

I sak har debatten gynnat Socialdemokraterna och finansministern Magdalena Andersson på flera sätt. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Bild: Pär Grännö, TT

Annons

OPINION. I veckan avslöjades det att en arbetsgrupp inom S för jämlikhet och rättvisa som leds av finansminister Magdalena Andersson beställt en rapport för att utreda konsekvenserna av hur det skulle påverka sparare, såväl småsparare som miljonärer, om taken på så kallade ISK-konton sänktes till ankelhöjd på 100 000 eller 200 000 kronor. Spararen betalar endast en schablonskatt på innehavets värde i ett investeringssparkonto. Enligt Svenska Dagbladet skulle sådana tak påverka 40 respektive 30 procent av alla som använder sig av den förmånliga sparformen.

För de som sparar till insats till boende, ny bil, sin drömsemester eller kanske till sin pension är det förkrossande nyheter. Efter en inledande reaktionsstorm "förtydligade" finansministern att syftet inte är att ge sig på småsparare utan i stället att begränsa "skatterabatter till personer som har sparanden på tre miljoner eller mer".

Annons

Annons

Från tid till annan riktas det kritik mot att det i Sverige är lättare att bli rik (eller rikare) på att äga sitt boende bo än att arbeta. Kritiken är inte utan ett sanningens korn, men man gör det alldeles för lätt för sig om man då bortser från att det är mycket svårt att äga sin bostad utan individuella, smarta livsval, en gnutta tur och jo, faktiskt hårt jobb. Därför är det heller inte orimligt att sparare som tar ansvar för sin egen livssituation ges förmånliga villkor genom exempelvis ränteavdrag och ISK. Flit måste belönas.

Därtill bör det påpekas att ISK redan i dag är en god affär för staten, givet att de förmånliga villkoren med schablonbeskattning bygger på individuellt risktagande. Insatsen i aktier eller fonder i ISK är inte garanterade att stiga i värde. Sparandet kostar inte staten något eftersom det inte går att göra avdrag för förluster om börsen dyker. Däremot är det en win-win både för den individuella spararen och staten om och när statslåneräntan och räntan stiger, eftersom ISK:en då ökar i värde samtidigt som den beskattas hårdare.

Socialdemokraternas krigsförklaring mot medelklassen och mot privat pensionssparande är fascinerande. Om nu förslaget är att betrakta som seriöst, vill säga, vilket det finns goda skäl att misstro. Debatten om tak på ISK har gynnat partiet på flera sätt.

Med några dagar innan fredagens KU-kritik mot regeringens coronahantering blev det, likt ett ISK, mycket fördelaktigt för Socialdemokraterna att samhällsdebatten i stället kretsade kring välfärdspolitik, tack vare en rejäl gnutta miljonärspopulism. Som om det skulle vara ett större samhällsproblem att det finns rika än resurssvaga personer.

Annons

Annons

Men givet att det inte minst från denna ledarsida påpekats att den borgerliga ekonomiska- och finanspolitiken inte harmoniserar med Sverigedemokraternas lapptäcke av ofinansierade utgiftsposter, har Magdalena Andersson kunnat driva främst M och KD i famnen på SD. Mycket riktigt har SD och nämnda partier protesterat mot ett tak på ISK-sparande.

Det finns dock en aspekt som torde vara mycket besvärande för Magdalena Andersson, och det är, givet arbetsgruppens fokus på jämlikhet och rättvisa, jämställdhetsaspekten.

När riksdagsledamoten Helena Bouveng (M) från Jönköpings läns valkrets under måndagen interpellerar finansministern om vad Andersson är beredd att göra för att öka kvinnors ekonomiska frihet, bör Bouveng avkräva svar om hur det skulle gynna kvinnor, vars genomsnittliga kapitalinkomster endast uppgår till cirka hälften av männens, om deras skatteförmånliga pensionssparande stryps av Socialdemokraterna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan