Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerlig

Csaba Bene Perlenberg
Perlenberg: Var är kyrkodebatten?

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT.

Bild: Pär Grännö

Annons

OPINION. Om cirka tre månader går Sverige till val igen. Med mer än ett år kvar till ordinarie val till riksdag, landsting och kommuner är därför höstens kyrkoval inte ointressant för partierna eller de politiker som ställer upp i nomineringsgrupper som formellt sett frigjort sig från partisystemet. Inte heller är det ointressant för ungdomar som till skillnad från övriga val kan rösta i kyrkovalet från sexton års ålder.

Med 5,8 miljoner medlemmar är Svenska kyrkan Sveriges största frivilliga förening. Och även om Svenska kyrkan borde slippa att styras av svenska politiska partier och dess politikers värdsliga falangstrider, finns det så länge systemet finns ett stort allmänintresse att de olika nomineringsgrupperna driver en aktiv och spänstig debatt för att informera och väcka intresse för kyrkovalet. Av detta finns det i dagsläget noll och intet vare sig i traditionella eller sociala medier. Med blott ett par månader kvar är valfebern frånvarande, allmänhetens kunskap om kyrkovalet i praktiken icke-existerande och det demokratiska samtalet kraftigt hindrat – så även i exempelvis Jönköpings församling.

Annons

Annons

Förvisso finns det information på nätet att tillgå, men då måste väljare aktivt veta om att kyrkovalet ska hållas. På exempelvis POSK:s hemsida (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) finns kandidaterna till kyrkofullmäktige i Jönköpings församlings presenterade med gedigna personporträtt, men på nomineringsgruppens lokala Facebook-sida är det sparsmakat med inlägg.

På Socialdemokraterna i Jönköpings hemsida finns det förvisso en nedräkning till kyrkovalet ner till sekunden, men foldrarna som presenteras för pastoraten i Jönköping och Huskvarna är från förra kyrkovalet 2017.

För nomineringsgrupperna Borgerligt alternativ och Samling för kyrkan i Jönköpings församling verkar det inte finnas några Facebook-sidor överhuvudtaget.

Det är dags att partierna tar sitt ansvar för kyrkovalet och börjar höja valtemperaturen. Väljarna kommer inte bry sig om valet om inte nomineringsgrupperna gör det.

LÄS MER: JP Ledare: Lämna kyrkan åt sitt öde

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy